- 11:17 - SEYDİŞEHİR ÇALIŞAN GENÇLİK’İN KONUĞU VELİ VURAL OLDU
- 11:11 - SEYDİŞEHİR’DE 19 MAYIS GENÇLİK BAYRAMI COŞKUSU YAŞANDI
- 15:15 - Seydişehir’de “Engelleri Kaldıralım” Kermesi Açıldı
- 09:13 - Seydişehirli Judocu Hakemler Türkiye Şampiyonası’nda Görev Aldı
- 09:11 - Gazze İçin Kurban Bağışı Çağrısı: Seydişehir İHH’dan Dayanışma Daveti
- 09:09 - Seydişehir Judosu Eski Günlerine Döndü.
- 09:00 - CHP Konya Milletvekili Bektaş: Konya ovasına Apa barajından acilen su transferi sağlanmalıdır
- 08:54 - MEYVE FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞTU
- 08:52 - ÖĞRENCİLER YEREL YÖNETİMİ BAŞKAN USTAOĞLU’NDAN DİNLEDİ
- 08:41 - SEYYİD HARUN VELİ, VEFATININ 706. YILINDA SEYDİŞEHİR’DE ANILIYOR
- 08:36 - Seydişehir’de Engelli Bireylere Yönelik Hizmetler Sürüyor...
- 16:01 - BELEDİYEDEN ŞEHİTLERE VEFA
- 15:59 - KİTAP KURTLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU
- 09:42 - 3 Yıldır Eve Mahkûmdu: Akülü Araçla Yeniden Umuda Yolculuk
- 09:39 - Özel Çocuklar ve Annelerine Alanya’da Unutulmaz Gün
Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı


Çumra’da Bir Güç Gösterisi: Üretimin Kalbinde Bir Gün...
Bölge muhtarlarıyla birlikte çıktığımız Çumra Şeker Fabrikası gezisi, aslında yalnızca bir tesis ziyareti değil;
Anadolu’nun üretim gücünün nasıl modern teknolojiyle buluştuğunu gösteren çarpıcı bir tablo OLDU.
Seydişehir, Akkise, Yalıhüyük ve Ahırlı’dan gelen muhtarlar, hem tarımsal üretimdeki dönüşümü yerinde gördü hem de Konya Şeker’in bölgesel kalkınmaya nasıl yön verdiğini bir kez daha hissetti.
Bu ziyaretin her durağı, Türkiye’de tarım-sanayi entegrasyonunun ne kadar ileri gittiğini ortaya koyarken; PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Celal Balcı’nın detaylı anlatımları da muhtarlarımız için adeta bir teknik rehber niteliğindeydi.
Organik Sera: Topraktan Sofraya Güvenin Adresi…
İlk durağımız, ilaç kullanılmadan tamamen organik salkım domates üretiminin yapıldığı modern sera oldu.
40 bin metrekarelik dev üretim alanında çalışan 40 teknik personel, yılın her döneminde yüksek verim elde etmeyi başarıyor.
Yazlık üretimde dekara 75–80 ton, kışlık üretimde ise 50–55 ton gibi Türkiye ortalamasının çok üzerindeki rakamlar, Konya Şeker’in sadece üretim değil, tarımsal Ar-Ge alanında da öncü olduğunu kanıtlıyor.
Tohumun Doğduğu Yer: Patates Miniyumru Tesisi…
Ardından patates miniyumru üretim tesisinde, doku kültüründen yıllık 3 milyon adet parmak patates yumrusunun nasıl üretildiğine tanıklık ettik.
Doku kültür laboratuvarı müdürü Müge Çaptuğ’un anlattıkları, bu tesisin Seydibey bölgesindeki üreticiler için ne büyük bir destek mekanizması olduğunu açıkça ortaya koydu.
Bugün bölgede kaliteli tohumluk patates ekiliyorsa, bunun temelinde bu laboratuvarın sessiz ama kritik katkısı yatıyor.
Avrupa’nın Önemli Test Merkezlerinden Biri Artık Türkiye’de…
Çumra’nın bir diğer gurur kaynağı da, Fransa, Almanya ve İtalya’dan getirilen pancar sap kalkma testlerinin uygulandığı Türkiye’nin tek tohum test merkezi.
Bu merkezde PANKOBİRLİK’in geliştirdiği Ada, Pars, Pamir, Selçuk-ZF ve Batur gibi yerli tohumların tescillenmiş olması, ülkemizin dışa bağımlılığı azaltma yolunda attığı dev adımlardan biri.
Atıştırmalık Ürünlerde 1.300 Çeşitlik Dev İhracat Gücü…
Gezinin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri de unlu, şekerli ve çikolatalı mamullerin üretildiği dev atıştırmalık tesisiydi.
Mühendis Ali Akbayrak’ın anlattığı rakamlar hayranlık uyandırıcı…
Tamamen pancar bazlı hammaddeden 1.300 çeşit ürün, 80 ülkeye ihraç ediliyor. Üstelik tesis, Orta Doğu pazarının lideri konumunda.
Yıllık en az 120 bin tonluk üretimin yarısının yurt dışına gidiyor oluşu ise Türkiye’nin gıda ihracatındaki gücünü perçinliyor.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
KONYA BÜYÜKŞEHİR’DEN DÜNYAYA ÖRNEK PROJE
Belediye spor evinde Yıldızeli spora kükredi
CHP kongresine doğru
Barınaktaki köpeklere kuduz aşısı yapıldı
600 yıllık meşe palamudu ağacına tescil çalışması
Seydişehir’de ‘SEYDİ’ markalı kimyasal ürünleri üretiliyor
“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE EYLEM PLANI’NA YÖNELİK İLETİŞİM STRATEJİSİ UYGULAMA REHBERİ
BAŞKAN TUTAL'DAN 15 TEMMUZ MESAJI
Haber Yazılımı: CM Bilişim





