• İstanbul16 °C
  • Ankara25 °C

Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

1959 da başladı, şimdi artık GELENEKSEL

06 Temmuz 2023 Perşembe 09:21

 

Rahmetli Milletvekilli Necati Kalaycıoğlu’ ndan dinlemiştim. Yaşar Doğu Tahran’ da olimpiyat şampiyonu olduktan sonra yurda dönmüş.

Kalaycıoğlu Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği Başkanı Hayrettin Durusoy ile birlikte Yaşar Doğu’ yu Havaalanında karşılarlar. Ayağının tozu ile Seydişehir’ e davet ederler ve bunda ısrarcı olurlar.

Yaşar Doğu, Kalaycıoğlu’ nu ve Durusoy’ u kıramaz, evine bile uğramadan diğer güreşçiler, Mustafa Dağıstanlı, Hüseyin Akbaş, Nuri Ayva ve Alanya’dan gelen güreşçiler ile birlikte bir Cumartesi günü otobüsle yola çıkarlar.

Seydişehir 18 Ekim 1959 Pazar günü Termiyelik mevkiinde Dünya Şampiyonlarını misafir eder. Belediye Başkanı Osman Özdemir ve Seydişehir’ liler, misafir ve tüm davetlilere çok sıcak ilgi gösterir.

O tarihi günde Güreş Müsabakaları Afişinde şöyle bir başlık vardır.

“18 Ekim 1959 Pazar günü, Türk Gücünü Dünya’ya Tanıtan Acı Kuvvetler, İftihar Ettiğimiz Şöhretler Bir Arada, Seydişehir Okutma ve Yardımlaşma Derneği, Seydişehir Belediyesi ve Seydişehir Orta Okul Yaptırma Cemiyeti’nin Müştereken Hazırladıkları Muazzam Yağlı Güreşler”

1959 DAN 2018 ve 2023’e

Geçmişinde olimpiyat şampiyonu Yaşar Doğu ve diğer güreşçileri misafir eden Seydişehir sonraki yıllarda güreş organizasyonları düzenledi.

İlerleyen yıllarda yeterli ilgi gösterilmedi, mirasa sahip çıkılmadı ve uzun yıllar ara verildi.

Ta ki… 2018 yılının 1 Mayıs günü Kuğulu Şölen Alanı Er Meydanı'nda, 32'si başpehlivan olmak üzere farklı kategorilerde 480 güreşçinin yer aldığı “Yağlı Pehlivan Güreşleri” organizasyonuna kadar.

2018 yılının 1 Mayıs günü, Dünya ve Türkiye’ nin ünlü Başpehlivanları İsmail Balaban, Recep Kara, Mehmet Yeşil Yeşil, Hamza Köseoğlu, İsmail Koç, Şükrü Kazan, Osman Özgün ve İsmail Güzel'in yarıştığı güreşlere halkın ilgisi yoğun oldu.

Başkan Mehmet Tutal yağlı güreşlerin geleneksel hale getirileceği açıklamasını yapmıştı. Zira yerleşim birimleri isimlerini sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile daha çabuk ve ülke geneline duyurma imkanı buluyor.

Hepimizin malumu, yaşanan pandemi bu tür etkinliklerin yapılmasına izin vermedi. Zorunlu olarak güreş müsabakalarına da ara verildi.

YIL 2023

2 Temmuz 2023 günü 4'cüsü düzenlenen 'Yağlı Pehlivan Güreşleri” tekrar başlatıldı.

Vatandaşlar Kuğulu Er Meydanı'nda, özellikle İsmail Balaban, İsmail Koç, Mehmet Yeşil Yeşil, Yusuf Can Zeybek, Şah Ali Kurt, Ünal Karaman, Mustafa Batu gibi başpehlivanların yarıştığı güreşlere yoğun ilgi gösterdi.

13 boyda, 32’ si başpehlivan, 450 pehlivanın kol bağladığı güreşlerde, finalde rakibi Kürşat Korkmaz’ı yenen İsmail Koç başpehlivan oldu. Üçüncülükleri de Atilla Güzel ve Ünal Kahraman aldı.

Olağanüstü bir durum olmaz ise bundan böyle yağlı güreşler geleneksel olarak devam edecek. Böyle büyük organizasyonları yapmak kolay değil, öncelikle tüm emeği geçenleri hem tebrik ediyor, hem de teşekkür ediyorum.

BİR de ÖNERİ YAPMAK İSTİYORUM.

Böyle büyük organizasyonlarda açılış konuşmaları, halkın en yoğun katılımı olan öğleden sonra bir saatte, Başkanın halkı selamlaması da akabinde yapılmalı.

Ülkemizin en önemli başpehlivanlarının katıldığı organizasyona TRT spor mutlaka getirilmeli ve canlı yayın yaptırılmalı.

TRT’ nin buz pateni, tenis müsabakalarını yayınlaması çok mu önemli. Ata sporumuz güreşleri yayımlaması elbette beğeni alacaktır.

Organizasyonu genelde başarılı buldum,

Seydişehir Kuğulu Er Meydanı yağlı güreşleri, şimdi artık GELENEKSEL.

Bu yazı toplam 459 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim