• İstanbul13 °C
  • Ankara12 °C

Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

1959 dan 2018’ e

14 Mayıs 2018 Pazartesi 08:59

Eski Konya Milletvekilliği yapan Necati Kalaycıoğlu’ ndan dinledim.

Yaşar Doğu Tahran’ da olimpiyat şampiyonu olduktan sonra yurda dönmüş.

Milletvekili Necati Kalaycıoğlu Seydişehir Okutma ve Yardım Derneği Başkanı Hayrettin Durusoy ile birlikte Yaşar Doğu’ yu Seydişehir’ e getirmek istediklerini söyledi.

Havaalanında Yaşar Doğu ve diğer güreşçileri karşılama sırasında kendisini Seydişehir’ e davet ederler ve bunda ısrarcı olurlar.

Yaşar Doğu, Necati Kalaycıoğlu’ nu ve Hayrettin Durusoy’ u kıramaz, daha evine uğramadan diğer güreşçiler, Mustafa Dağıstanlı, Hüseyin Akbaş, Nuri Ayva, Alanya’dan gelen güreşçiler ile birlikte bir Cumartesi günü otobüsle yola çıkarlar.

Seydişehir 18 Ekim 1959 Pazar günü Termiyelik mevkiinde Dünya Şampiyonlarını misafir eder. Belediye Başkanı Osman Özdemir ve Seydişehir liler, misafir ve tüm davetlilere çok sıcak ilgi gösterir. Aynı gün akşam da güreşçiler yolcu edilir.

O tarihi günde Güreş Müsabakaları Afişinde şöyle bir başlık vardır.

“18 Ekim 1959 Pazar günü, Türk Gücünü Dünya’ya Tanıtan Acı Kuvvetler, İftihar Ettiğimiz Şöhretler Bir Arada, Seydişehir Okutma ve Yardımlaşma Derneği, Seydişehir Belediyesi ve Seydişehir Orta Okul Yaptırma Cemiyeti’nin Müştereken Hazırladıkları Muazzam Yağlı Güreşler”

1959 DAN 2018’e

Uzun zamandır, bu yıl yapıldı, yok gelecek yıl yapılacak diye Güreş Müsabakalarını aramızda konuştuk durduk.

Ta ki, 2017 yılının Ağustos ayındaki şenliklere kadar. Belediye yönetimi yılardır yapılmayan 5 Ağustos şenliklerini yüzünün akı ile gerçekleştirdi.

Şenlikler de güreş müsabakalarının ayrı bir önemi olduğunu söylemek abartı olmaz, zira yaşı 60 ve üzerinde olanlar başta olmak üzere toplumun her kesiminden güreşler büyük ilgi gördü.

Belediye yönetimi yağlı güreşlerin geleneksel hale getirileceğini düzenlediği organizasyon ile kamuoyuna duyurdu.

Geçen yıldan farklı olarak yağlı güreşler şenliklerden ayrı düzenlendi.

Güreşlerin ayrı düzenlenmesinin daha iyi olduğu kanısındayım.

1 Mayıs günü Kuğulu Şölen Alanı Er Meydanı'nda, 32'si başpehlivan olmak üzere farklı kategorilerde 480 güreşçinin yer aldığı “Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde” pehlivanlar kıyasıya mücadele etti.

Dünya ve Türkiye’ nin ünlü Başpehlivanları İsmail Balaban, Recep Kara, Mehmet Yeşil Yeşil, Hamza Köseoğlu, İsmail Koç, Şükrü Kazan, Osman Özgün ve İsmail Güzel'in yarıştığı güreşlere halkın ilgisi yoğun oldu.

13 boyda, 32 si başpehlivan olmak üzere, 480 pehlivanın kol bağladığı güreşlerde zorlu mücadelelerin ardından finalde rakibi Abdullah Güngör’ ü yenen İsmail Koç başpehlivan oldu.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ ın yağlı güreşlerin geleneksel hale getirileceğini açıklaması oldukça önemli.

Zira günümüzde yerleşim birimleri adını sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile daha çabuk ve ülke geneline duyurma imkanı buluyor.

2019 yılında düzenlenecek yağlı güreşlere yerel basın ile birlikte TRT Spor’ un mutlaka getirilerek canlı yayın yapılmasının sağlanması gerektiği kanaatindeyim.

Dünya ve Türkiye şampiyonlarının katıldığı güreş turnuvasına TRT nin de büyük ilgi göstereceğinden eminim.

Bu sebeple 1959 dan 2018’ e ata sporumuz yağlı güreş müsabakalarını düzenleyerek, şampiyonları Seydişehir’ e getiren Başkan Tutal ve emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Bu yazı toplam 1031 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim