Araştırmacı Yavuz Selim Dokumacı
Kalkınma Bakanlığında görevli araştırmacı hemşehrimiz Yavuz Selim Dokumacı Seydişehir’de de Müze kurulmasını istedi.
“Müzeler geçmişimizi/tarihimizi unutmamamızı, ona saygı göstermemizi ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmayı sağlayan mekânlardır. Ayrıca müzeler bir yöredeki turizmin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadırlar.” diyen Dokumacı ; “2014 yılı itibarıyla ülkemizdeki özel ihtisas müzeleri sayısı devlet müzeleri sayısını geçmiştir. Müzecilik konusundaki başarılı uygulamalara bakarak ilçemizde de müze kurabiliriz. Kamu ihtisas müzeleri içindeki en nadide örnek Ankara’da Maden Tetkik Enstitüsüne bağlı ‘Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’dir. Bu müzemizin girişinde ilçemizden götürülen bir boksit kayasıda bulunmaktadır.
Güzel ilçemiz Seydişehir’imiz ülkemiz madenciliğine bir okul olarak hizmet eden, alüminyum sektörünün taşıyıcı durumunda olan bir fabrikaya sahiptir. Ancak bir madencilik, alüminyum sanayisi veya bilim müzesi bulunmamaktadır. Bu konu daha önce sayın Abdullah Leblebici (http://www.seydisehirgundem.com/yazar-aluminyum-muzesi-kurulmali-254.html) ve sayın Enver Haykır (http://www.seydisehirgundem.com/yazar-seydisehir-e-kent-muzesi-kurulmali-315.html) tarafından da gündeme getirilmiştir.
5225 sayılı “Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanununun” ilgili maddeleri gereğince yerel yönetimlerce Kültür ve Turizm Bakanlığına Belediyemizce veya Kaymakamlığımızca veyahut da her iki yerel idarenin ortaklığında proje başvurusu yapılması halinde müze gibi kültür mekânları yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı proje bedelinin yüzde ellisine varan maddi destek sağlanmaktadır. Bu yasadan faydalanarak geri kalan müşavirlik, proje işleri bize özgü olan imece usulüyle bile tamamlanabilir. Mevlana Kalkınma Ajansına da teknik destek için başvurulabilir.
Müze yapım işinde bilgi desteği de çok önemli bir konu. Bununla ilgili olarak Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’e ve şahıslarında tüm üniversitenin ayrıca Genel Sekreter, eski belediye başkanımız ki kendisi metalürji mühendisi, İbrahim Halıcı beye mevzuat ve içerik desteği için katkılara istenebilir.
İlçemizde Amblada Antik kenti (Kavak-Yenice-Asartepe mevki, Kaynak: Mustafa Çimen YL Tezi, Konya, 2011) ile 2013 yılından beri Vasada Antik Kenti (Bostandere-Aktepe), Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacak 2863 Sayılı Kanun'un 35. maddesi kapsamında yapılacak arkeolojik kazılar için yapılacak 28 arkeolojik alan içinde bulunmaktadır. Bu iki antik kentimizde ilçemizin tanıtımında daha öne çıkarılabilir.
Ketirağılları termal suyunun kazanımı için Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcımız sayın Harun Tüfekçi ile Belediye Başkanımız sayın Mehmet Tutal ve diğer ilgililer büyük bir mücadele vermiştir. Bu suyun ülke geneli tanıtımı için Prof. Dr. Zeki Karagülle’nin çalışmaları daha çok işlenmeli ve sempozyum, sergi gibi organizasyonlarda tanıtılmalıdır. Örneğin 2018 yılı içerisinde Afyon’da uluslararası katılımlı ‘4. Jeotermal Kaynakları ve Doğal Mineralli Sular Sempozyumu ve Sergisi’ yapılacaktır (www.jeotermalsempozyumu.org). Bu veya benzer organizasyonlarda memleketimizin bu şifalı suyunu daha çok tanıtmalıyız.” dedi
Haber Yazılımı: CM Bilişim