• İstanbul16 °C
  • Ankara17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAĞKUR VE SSK 'YA YAPILAN PRİM ZAMMI BİR YIL ERTELENMELİ
12 Şubat 2021 Cuma 11:38

BAĞKUR VE SSK 'YA YAPILAN PRİM ZAMMI BİR YIL ERTELENMELİ

Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Aypar yaptığı yazılı açıklamada; Bağkur ve SSK’ ya yapılan pirim zamlarının bir yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Aypar; Corona virüsün her geçen gün mutasyona uğrayarak başka bir boyut kazandığı dönemde, her yönüyle büyük zararlar yaşayan Esnaf ve Sanatkârın yaşadığı bu zor durumdan en az hasarla çıkmanın yollarına ilişkin yaptığı açıklamada;

“Ülkemizde birinci yılını doldurduğu halde bir türlü bitmeyen artçı salgınlarla hala devam eden birçok cana ve Maddi kayıplara sebep olan Corona virüsün, Dünya ve ülkemizde meydana getirdiği ekonomik yıkımın etkilerini en çok hisseden Esnaf ve Sanatkârın sıkıntıları her gün biraz daha büyümektedir” dedi.

Sorumluluğumuz gereği, taraflı yada tarafsız ulusumuzun ekonomik ve sosyal hayatında sıkıntılara yol açan illet hastalıkla mücadelede, Esnaf ve Sanatkârımızın kayıpları daha fazla oldu. Salgın hastalık sebebiyle hayatını kaybeden başta Esnaf ve Sanatkârlarımız, sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz. Allah böyle Afetleri ülkemize bir daha yaşatmasın.

Pandemi süresince Odamız ve Teşkilatımızhastalıkla mücadele ile yoğun şekilde devam etmiştir, etmektedir.

Yapılan bu çalışmalar haricinde taleplerimizden bazılarına yöneticiler tarafından olumlu cevap almadık.Ekmeğini, rızkını işyerleri açık olduğu müddetçe kazanabilen esnafımıza yapılan kısmi desteklerin yeterli olmadığı da bir gerçektir.

Pandemi süresince, yapılan başvurularda Esnafın desteklenmesi konusunda bankalara ve Kredi Kefalet Kooperatiflerine olan borcunun ertelenmesi 3 ve 6 aylık sürelerine denk gelen taksitler faizle kalan taksitlere bölüştürülüp süre uzatımı yapılmıştır. Ancak yapılan bu erteleme, esnafın süre sonundaki taksitlerinin daha da büyütüp, ödenemez hale getirmiştir.

Destek taleplerimize karşılık, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, gelir kira desteği olan 1000 TL den Esnaf ve Sanatkârın büyük kısmıyararlanabilmiştir. Orta ölçekte nakit desteği sağlanamayacaksa, 1000 TL lik gelir kaybı desteği, Türkiye’de Esnaf ve Sanatkârlar odalarına kayıtlı tüm esnafın, yararlanacağı şekilde en az bir yıldevam ettirilmelidir.

Yoğun talepler arasında yer alan ancak duyulmayan Bağ Kur primlerinin ertelenmesi yasal faizle yapıldı. 2021 yılı için Asgari ücrete yapılan zammın aynı oranda Bağ Kur primlerine de yansıtılması Esnaf ve Sanatkârda hayal kırıklığı yaratmıştır.

7256 sayılı kanunla kamuya ait borçların yapılandırılması ile borç faizlerinin büyük kısmı silinirken, zaten yüksek olan BAĞ KUR primlerinin üzerine zam yapılması esnafımız arasında tedirginliğe yol açmıştır. İşletmesini açamayan çalışamayan esnafın BAĞ-KUR primini ödeme imkânı ve ihtimali kalmamıştır. Diyen Başkan Aypar;

Pandemiden doğrudan ve en çok etkilenen ve en küçüğü 30000- 40000 TL zarar eden esnafın yarasını 3 ay ödenecek olan 1000 TL destek parasının kurtarmayacağı gerçektir. Küçük Esnaf ve Sanatkârın faizsiz bir yılı ödemesiz kredi ile destelenmesi lazımdır.Bağ Kur primlerine yapılan zam en az bir yıl ertelenmelidir.

Hafta sonları yapılan sokağa çıkma yasaklamalarının da artık, ülke geneli yerine, İl ya da İlçelerdeki vaka sayısının artışına göre uygulanmalıdır. Virüsün Vakaların yavaşladığı yerlerde, Halen kapalı olan kahvehane, internet kafe, kafeterya, kafe gibi yerlerin HES kodu uygulaması yapılmak, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması şartıyla tekrar açılmasını bekliyoruz.

Ulusal marketlerin hafta sonlarında kapatılmasını önemsiyoruz. Çünkü Küçük market,bakkal, manav, kasap gibi işletmelerde ki insan sayısı AVM lerin neredeyse 20 ‘de 1’i kadardır. Dolayısıyla hafta sonları AVM lerde zaman zamanbüyük kalabalıklar oluşmaktadır. Ayrıca AVM ‘ler gıda yiyecek içecekürünü haricinde her türlü ürünü sattıkları için kapalı olan küçük esnafa, haksız rekabete sebep olmaktadır.

Yaşanan tabloyu birlikte değerlendirip, toplumun her kesimiyle yükün eşit şekilde paylaşılması sağlanmalı Esnaf ve Sanatkârın Corona Virüsün sebebi olarak gösterilmemelidir. Dedi.

Bu haber toplam 852 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim