• İstanbul9 °C
  • Ankara1 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BİK Genel Kurulu’ndan 3 büyük müjde
25 Kasım 2022 Cuma 14:33

BİK Genel Kurulu’ndan 3 büyük müjde

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Resmi İlan Fiyat Tarifesinde istenilen artış oranı teklifini belirledi. Daha önce sadece üç ilde uygulanan Kurum kredisi kullanma hakkından ülke genelindeki tüm süreli yayınların yararlanabilmesinin önü açıldı. Anadolu Gazete Sahipleri ve İlan Prodüktör temsilcilerinin seçimlerinde “doğrudan demokrasi ilkesi” benimsendi.

Afyonkarahisar’da düzenlenen Basın İlan Kurumu (BİK) 31. Dönem 4. Genel Kurul Toplantısı üçüncü gün oturumunun ardından sona erdi.

Kurum Durum Raporu ve Denetçiler Raporu’nun kabul edilmesinin ardından Yönetim Kurulu teklifleri, İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonlarının görüşleri alınarak oylamaya sunuldu.

Kurumun 2023 yılı bütçesi, Resmi İlan Fiyat Tarifesi, BİK Yönetmeliğinin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 14, 54, 56, 57, 58 ve 103. maddeleri ile 134 sayılı Genel Kurul Kararının 3. ve 5. maddelerinin tadiline ilişkin Yönetim Kurulu teklifleri kabul edildi.

Resmi İlan Fiyat Tarifesi artsın teklifi

Bugünkü BİK Genel Kurul Toplantısından gazetelerin uzun süredir beklediği müjdeli haberler de geldi. Genel Kurul, gazetelerin önemli gelirleri arasında yer alan resmi ilanların sütun santim ücretinde istenilen artış oranı önerisini karara bağladı. Buna göre sütun santim bedelinin, günlük fiili satış ortalaması elli bin altındaki gazeteler için yüzde 100 artışla 70 TL; elli bin ve üzerindeki gazeteler içinse yüzde 58,73 artışla 100 TL olması öngörüldü.

Genel Kurul’un Resmi İlan Tarifesine ilişkin teklifi Cumhurbaşkanlığına arz edilecek.

Süreli yayınların tümüne kredi

Genel Kurul, Kurum’un kredi verebileceği şahıslar ve müesseseler ile verilecek kredinin usulünü düzenleyen BİK Yönetmeliği’nin 104, 105, 106 ve 108. maddelerinde değişikliğe giderek Anadolu basınının uzun süredir beklediği maddi desteğin de önünü açtı.

Yapılan değişiklikle bugüne kadar İstanbul, Ankara ve İzmir’deki süreli yayınlar için geçerli olan kredi desteğinin, Kurumun finansal imkânları ölçüsünde ülke genelinde ve süreli yayınların tümüne verilebilmesi sağlandı.

Temsilci seçimlerinde doğrudan demokrasi

Genel Kurul, Anadolu Gazete Sahipleri ile İlan Prodüktör Temsilcileri seçimlerinde sınırsız vekâlet kullanımını tümüyle kaldırıldı. Vekâlet yoluyla oy kullanacak süreli yayın sahiplerinin, sadece bir süreli yayın sahibinin vekâletini veya vekâletlerini alabilmesi kuralı getirildi. Benzer düzenleme İlan Prodüktörleri Temsilcisi seçimine ilişkin maddede de yapıldı.

Diğer taraftan çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle ertesi güne ertelenen seçimlerin yapılabilmesi için oy kullanma hakkı bulunan toplam delegenin en az onda birinin ikinci güne katılması şart koşuldu.

Böylece seçimlere ilişkin “doğrudan doğruya” ve “seçme hakkı” şeklindeki iki temel ilke hayata geçirildi. Vekâletin istisna olması gerektiği düşüncesinden hareketle istisnanın, aslolanın önüne geçmesini engelleyen ve demokratik katılımı artıran düzenleme, aynı zamanda seçimlerde oy kullanmanın gizliliği esasına ilişkin olası ihlalleri ortadan kaldırdı.

Süreli yayın sayılan internet haber sitelerini temsilen Genel Kurul’a gelecek iki üyenin seçimine ilişkin usul ve esaslar da BİK Yönetmeliği’ne eklendi.

Erkılınç, müjdenin ipuçlarını vermişti

Genel Kurul’da alınan kararları değerlendiren ve hayırlı olmasını dileyen BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, “İletişim Başkanımızın desteği, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile geçtiğimiz yıl Resmi İlan Fiyat Tarifesi’ne beklentilerin iki katından fazla zam gerçekleştirilmişti. Bu yıl da ciddi oranda zam öngören teklifimizi Cumhurbaşkanlığımıza arz ediyoruz. Ben güzel bir haber alacağımıza yürekten inanıyorum. Yine Genel Kurulumuzda, Anadolu basınımızın uzun süredir talebi olan kredi desteğinin ülke geneline yayılmasının önü açıldı. Ayrıca Genel Kurul’a seçimle gelecek üyelerin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslarda da köklü değişikliklere gidildi. Bu seçimler gerçek anlamda bir demokrasi şölenine sahne olacak. Dolayısıyla tarihi denilebilecek bu kararları alan Genel Kurul üyelerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Erkılınç, geçtiğimiz hafta yerel gazetelere ait internet haber sitelerinin temsilcileri ile görüşürken, “Gelecek hafta sürprizlere hazır olun. Basın İlan Kurumu sizlerin yanında, sizlerin haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. İnşallah Genel Kurul Toplantısının gerçekleştirileceği Afyonkarahisar’dan güzel haberler duyacaksınız. Tutamayacağımız sözü vermeyiz, verdiğimiz sözü de tutarız” ifadelerini kullanmıştı.

Toplantının kapanışında söz alan Afyonkarahisar Valisi ve BİK Genel Kurul Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı ise, toplantıya ev sahipliği yapmaktan ve Genel Kurul Üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Akademisyenliğim süresince yerel basının şehir için, vatandaşlar için, şehrin idarecileri için ne kadar hayati bir rolü olduğunu anlatırdım ama idareciliğim süresince buna yakinen şahit olduğumu belirtmeliyim. Bu anlamda Basın İlan Kurumu’nun da ne kadar önemli görevler ifa ettiğini bir kez daha gözlemlemiş olduk. Sizleri Milli Mücadelenin kilit şehrinde tekrar görmeyi ve misafir etmeyi isteriz” diye konuştu.

Bir sonraki BİK Genel Kurul Toplantısı, 21 – 24 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu haber toplam 1218 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim