• İstanbul15 °C
  • Ankara22 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇANAKKALE GEZİCİ MÜZESİ SEYDİŞEHİR'DE
06 Ocak 2020 Pazartesi 15:39

ÇANAKKALE GEZİCİ MÜZESİ SEYDİŞEHİR'DE

Çanakkale Savaşı'nda verilen mücadeleyi ve kahramanlıkları gelecek nesillere anlatmak amacı ile Seydişehir Belediyesi katkıları ile 'Çanakkale Gezici Müzesi', Seydişehir'e geldi.

Belediye Düğün Salonu’nda 06-11 Ocak tarihleri arasında 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan müzenin açılışı yapıldı.

Açılışa Kaymakam Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı Mehmet Tutal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar katıldı.

Törende bir konuşma yapan Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan “Kültür Bakanlığı destekleriyle birlikte bu Müze; Türkiye’nin dört bir yanına Çanakkale’yi ulaştırmaya çalışıyor. Buradaki amaç Çanakkale’ye gidemeyen, oraları görme imkânı olmayan, özellikle öğrencilere Çanakkale ruhunu anlatmaktır. Çanakkale Müzemiz; bugün Çanakkale’de dahi olmayan malzemelerden oluşuyor ve o bakımdan da çok önemlidir.Ziyaretçilerimizi 1 hafta boyunca burada ağırlayacağız” dedi.

Çanakkale Gezici Müzesinin Seydişehir'de ziyarete açılmasından gurur duyduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Tutal; Seydişehir Belediyesi olarak 5 yıldır lise son sınıfta okuyan öğrencilerimizi Çanakkale’ye gönderiyoruz. Biz gerçekten bu projeyi önemsiyoruz. Şanlı Türk tarihinde gerçekten ibret olacak olaylar yaşanmıştır.Bu kahramanlıklardan biriside Çanakkale Savaşıdır.Çanakkale tüm gençlerimizin mutlaka gitmesi görmesi gereken yer. Fakat tüm gençlerimizi götürebilmemiz mümkün değil. Seydişehir Belediyesi olarak bizde 12.sınıf öğrencilerimizi Çanakkale götürüp ziyaret ettiriyoruz. Tamamını götürme imkanımız olmadığı için, Bakanlığımız tarafından sunulan böyle bir imkanı değerlendirdik. Biz emeği geçen Bakanlık yetkililerimize teşekkür ediyoruz. 250 Binin üzerinde şehit verdiğimiz, bir yer Çanakkale. Gençlerimiz bu şanlı mücadeleyi bilir ve hafızalarında yer ederlerse ülkemize ve memleketimize sahip çıkarız. Bizden sonraki nesillerimize, en güzel şekilde emanet ederiz" diye konuştu.

Kaymakam Aydın Erdoğan; Çanakkale bizim tarihimizde önemli bir dönüm noktası. Çanakkale Savaşı bizim kültürel kodlarımızın, medeniyet kodlarımızın somut bir yansıması.Bu önemli savaşı, bu önemli değeri çocuklarımıza anlatmakta bizim görevimiz. Kültür Bakanlığımız çok önemli bir görev üstlendi ve çok güzel bir hizmet sunuyor. Bu hizmetin ilçemize gelmesinde başta Kültür Bakanlığı yetkililerimiz olmak üzere Belediye Başkanımıza teşekkür Ediyorum. Öğrencilerimiz için faydalı bir faaliyet olur."şeklinde konuştu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan tarafından açılışa katılan protokole müze gezdirilerek bilgi verildi.

Yürükaslan; düşman uçakları tarafından havadan atılan ve yere düştüğünde ucu sivri olan zehirli yıldız denilen metal parçalar havadan uçakla atılırdı. Türk askerleri bu yıldızlara bastığında tabanlarından ayaklarına girer, metalin ucundaki zehir nedeniyle askerlerin ayakları kangren olur ve ayakları kesilirdi. Uyuşturucu, sakinleştirici ilaçlar olmadığı için, bacağı kesilirken acıdan dilini ısırmasın diye askerlerimizin ağzına acı keçeleri konulurdu" dedi.

Başkan Tutal, Çanakkale Müzesinin 11 Ocak akşamına kadar açık kalacağını ve ücretsiz gezilecek müzenin tüm Seydişehir halkına açık olduğunu kaydetti.

canakkale-gezici-muze-3.jpg

Bu haber toplam 912 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim