• İstanbul16 °C
  • Ankara23 °C

Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

Eti Alüminyum 70 milyon dolarlık İthalatı önleyecek

21 Aralık 2020 Pazartesi 09:14

 

Özelleştiği 2005 yılından buyana 600 milyon dolarlık yenile çalışması yapılan Cengiz Holding bünyesinde ki ETİ Alüminyum A.Ş. AR-GE çalışmalarıyla ileri teknolojiye sahip iki yeni ürün geliştirerek 2021 yılında en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi hedefleyecek.

Alüminyum, savunma sanayinden otomotiv sektörüne, havacılıktan inşaat sektörüne farklı alanlarda hammadde olarak kullanılıyor.

Sadece 2019 yılında dünya genelinde 63 milyon ton tüketildiği göz önüne alınırsa, alüminyumun önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

1973 yılından bu yana cevherden alüminyum elde eden ve madenden son ürüne kadar üretim yapabilen ülkemizin tek entegre tesisidir.

HEDEF LİTYUM KARBONAT

ETİ Alüminyum, geliştirdiği yeni iki ürün ile rekabette önemli bir adımı gerçekleştirdi. Farklı projelerin yürütüldüğü AR-GE Merkezi’nin yeni hedefi bataryaların hammaddesi olarak kabul edilen lityum karbonatı üretmek.

Projede sona yaklaşıldı. 2021 yılında devreye girecek pilot tesiste ilk etapta yıllık 3,5 ton lityum karbonat üretilecek.

Hedef ise yılda 370 ton üretime ulaşmak.

Eti Alüminyum, geliştirdiği “Özel Alüminyum Trihidroksit (ATH)’ ve ‘Özel Alümina” sayesinde 2021 yılında en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor.

600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Özelleştiği 2005 yılında çağın gerisinde üretim şartlarına sahip Eti Alüminyum geçen süre içinde gerçekleştirdiği 600 milyon dolarlık yatırım ile hem rekabet edebilir bir konuma, hem de kaliteli üretim için yeterli bir alt yapıya sahip oldu.

O tarihlerde oldukça verimsiz olan tesis, günümüzde Türkiye Alüminyum ihtiyacının % 10 nu karşılar hale getirildi.

Cengiz Holding bünyesinde ki Eti Alüminyum, yaptığı yatırımları, teknolojik yenilikleri, yetişmiş insan gücü ile Türkiye’nin ekonomisine katkı sunmanın yanında ileri teknoloji ürünleri ile de ülkenin stratejik kurumları arasında kendine yer buldu.

Savunma, havacılık, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma değeri yüksek ürünler yapan tesis, Ar-Ge Merkezi’nde yürüttüğü çalışmalar ile de katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Eti Alüminyum ülkenin stratejik öneme sahip tesisleri arasında. Geliştirdiği iki ürün ile de bunu pekiştirdi.

Seydişehir Alüminyum, daha önce Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üretmeye başladı. 2021 yılında da en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesi hedefleniyor.

Mutfak malzemelerinde, inşaat işlerinde, zırhlı araçlarda, çiplerde, fren balatalarında, kısaca neredeyse bütün sektörlerde kullanılan ancak daha önce yurt dışından temin edilmek zorunda kalınan ürünler üretilebiliyor.

İşin güzel yanı bütün bunları kendi kurduğu alt yapı ve yetişmiş insan gücü ile başarması. Kurulan sistem sayesinde yeni başarılar da elde edileceği kesin.

BATARYA İÇİN SONA GELİNDİ

1950’li yıllardan itibaren lityum kullanımı hızla arttı. 21. yüzyılın enerji kaynağı ve hafif alaşımlar için ideal bir malzeme haline geldi.

Özellikle, son yıllarda bilgi teknolojisinin ve elektrikli otomobillerin hızlı gelişimi, lityum pilini en sağlam büyüyen endüstrilerden biri haline getirdi.

Türkiye’de yerli otomobilin üretilmesi oldukça önemli. Lityum karbonat üretiminde ABD, yıllık 2,3 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip. Gelişen elektrikli araç sektöründe, Türkiye’nin koymuş olduğu yerli ve milli otomobil hedeflerine ETİ Alüminyum A.Ş. olarak katkıda bulunabilmek adına, firma bünyesinde lityum karbonat üretimi Ar-Ge çalışmalarında sona gelindi.

Bu kapsamda, boksit cevherinden lityumun geri kazanılması konusunda laboratuvar çapında çok olumlu sonuçlar elde edildi.

Numune çalışmalarından “Li-ion bataryalarında kullanıma uygun” olduğu görülen ve 2021’de devreye alınacak pilot tesis, yıllık 3,5 ton lityum karbonat üretecek.

ETİ Alüminyum A.Ş. nin yılda 370 ton lityum karbonat üretim potansiyeline sahip olduğu göz önüne alınırsa önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

Tüm emeği geçenlere, teşekkür ediyorum.

Bu yazı toplam 744 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim