• İstanbul9 °C
  • Ankara3 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EYT ÇIKTI. ESNAFTA BURUK SEVİNÇ..
14 Ocak 2023 Cumartesi 14:14

EYT ÇIKTI. ESNAFTA BURUK SEVİNÇ..

 

Seydişehir Esnaf odası başkanı İbrahim Aypar "Emeklilikte prim gün sayısının SSK ile eşit değerlendirilmesinden dolayı esnafların EYT' ye sevinemediğini söyledi.

EMEKLİLİKTE PRİM GÜN SAYISININ SSK İLE EŞİT DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNE dikkat çeken başkan Aypar;

Esnaf ve sanatkârın yılardır süren, son aylarda gündemde sıkça konuşulan EYT açıklandı.

Ülkenin belkemiği esnaf ve sanatkârlar olarak kendi işimiz, kazancımız ile kendimizi istihdam edip, kendi sosyal güvencemizi kendimiz karşılayıp ve aynı zamanda yıllarca devletimize ödediğimiz vergilerle kalkınmaya pozitif katkı sağlayan, üç milyonluk bir kesimiz.

Cumhur Başkanımızın açıkladığı EYT ile alakalı düzenlemeyle çalışma hayatının büyük bir kesimi sevinçle karşıladı.

Bizlerde bu bu sevince ortak oluyoruz. Esnaf ve sanatkârımızın çoğunluğu zaten bu emekliliği çoktan hak etmiş ve fazladan primlerini yatırmakta idi. Emeklilik, insanların hayatında önemli ve kutsal dönemlerdendir.

Esnaf ve sanatkârımızdan da EYT den yararlanalar olacak bunun için ayrıca mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Burada Cumhur Başkanımız ve ilgili yöneticilerimizden EYT konusunun biraz daha genişletilmesi, esnaf temsilcileriyle konunun görüşülerek düzenlenmesi gerekiyor diyen Aypar,

"Emekli olma şartlarından birisi olan SSK ile Bağ kur arasındaki hizmet süresi, prim gün sayısı ile alakalı, SSK 5000, BAĞ KUR 9000 GÜN eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasını beklemekteyiz.

Yıllardır bütün kesimlerin aynı çatı altında birleştirilmesi söz konusuydu. EYT ile birlikte bu sorununda çözülüp eşitsizliğin ortadan kaldırılabileceğini düşünüyoruz.

Ayrıca, beklediğimiz ve halen yasallaşmayan Çıraklık ve kalfalık sürelerinin başlangıca esas alınması gerekir.

Diğer yandan, EYT den yararlanma şartlarından 08.09.1999 tarihi öncesi işe başlayanlar olduğundan, o tarihte işe başlamış Bağ kur lular için emeklilik başlangıcı, 2023 tarihi değil 2025 yılı olarak geçerli olacaktır. Çünkü bağ kur emekli olma şartı 25 yıldır. Dolayısıyla bağ kur üyesi EYT bekleyen esnafımız SSK lıya göre, 2 yıl daha beklemek zorunda kalacaktır. Bu eksikliğinde yasa ile düzeltilmesi gerekmektedir.

Asgari ücrete yapılan zam oranında artan ve 3260 TL olan BAĞ-KUR primlerinin esnafımız tarafından ödenemeyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla devletimiz ve vatandaşımızın mağdur olmaması adına bağ kur primlerinin açıklanan tutarın yarısı oranında aşağıya çekilmesinin esnafımız için büyük müjde olarak bekliyoruz.

EYT konusunun dışında yeni açıklanan asgari ücretle çalışanlara ait taban aylığın 8500 TL olduğu bir dönemde, BAĞKUR emeklisinin maaşlarının da en az asgari ücret seviyesinde olmasını umut ediyor ve bekliyoruz.

Anlatmaya çalıştıklarımızın esnaf ve sanatkârımızın bizlere yansıyan başlıca sorunlarından olduğunu belirtiyor. Çözümünde Başta Cumhurbaşkanımız, üst kuruluşlarımız ve diğer ilgililerden özel destek bekliyoruz, açıklamasını yaptı.

Bu haber toplam 1272 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim