Gazetelerle Seydişehir matbuat tarihine yolculuk
Kentte uzun yıllar gazetecilik ve yazarlık yapan 79 yaşındaki Bahaddin Paslı, basın arşivini bağışlamaya karar verdi.
Seydişehir’de ilk yerel gazetenin öğretmenler derneği tarafından 1955’li yıllarda 33 sayı çıkan ‘Seydişehir’ gazetesi olduğunu belirten Paslı, kendisinin 1968 yılında Mehmet Ulaşan, Mustafa Ergun ortaklığında matbaa kurarak ‘Küpe’ gazetesini çıkardıklarını anlattı.
Paslı, evinin köşesinde oluşturduğu kitaplığı ve gazete arşivlerinin Seydişehirli araştırmacıların, gazetecilerin ve genç neslin hizmetinde olması için çalıştığını söyledi.
Seydişehir basın tarihini gazetemize değerlendire Bahaddin Paslı, ‘’PTT’de memur iken istifa ettim 1968 yılında 3 ortaklı küpe gazetesini çıkarmaya başladık. Gazete 1972 yılında tamamen bana geçti. Eşim Ayşe Paslı’yı gazetenin patronu yaptım yanında kendimi işçi olarak gösterdim. Bu suretle sigortamı devam ettirdim. Bu yıllarda Zeki Erman’da ‘Seydişehir Postası’ adında gazete çıkarmaya başladı. Ardından H Hüseyin Sarı ‘Yeni Seydişehir’ adıyla gazete çıkardı. Bir gurup gazetecinindi ‘Seydişehir Haber’ adlı gazeteyi çıkardı.
Ben, 1975 yılında küpe gazetesini Yılmaz Kamalı’ya sattım. Daha sonra ortak olarak ‘Alüminyum Kent’ gazetesini çıkarmaya başladık. 2 yıl yayın hayatı sürdü. Sonra ben ayrıldım. Kamalı’da matbaayı Antalya’ya taşıdı. Tuhafiyeciliğe başladım. 1977 yılında hizmetimi tamamlamak için İşçi bulma kurumuna memur olarak başladım. 1987 yılında emekli oldum. O günden buyan şiir ve nesir yazılarıma devam ediyorum.’ ’diye konuştu.
Arşivler bizim geçmiş tarihimize ışık tutuyor.
Arşivdeki gazetelerin dijital ortama alınmasını isteyen Paslı, ‘’ Tarihi Seydişehir gazeteleri dijital ortama alınsın had da açılabilecek müzede basın odası oluşturulsun Bu işi Rahmetli belediye başkanı Nevzat Akbaş yapacaktı ömrü yetmedi. Gazeteler Seydişehir’in hafızasıdır. İnsanlar, belli bir dönem geçtikten sonra geçmişi unuturlar. Hâlbuki geçmiş, geleceğe hız verir. Geçmişten ders almamız gerekir. Geçmişten ders almamızı sağlayan bu gazeteleri derleyerek günümüze taşınsın. Dijital ortama alınsın herkes yararlansın. Özellikle genç nesil öğrencilere bu gazetelerin başlıkları rehber derslerinde slaytla gösterilebilir. İlçenin nerden nereye geldiğimizi daha iyi kavraya bilirler. 1955'den bugüne 65 yıllık geçmiş basın tarihi var. Yaşanmış hikâyeler var. O arşivleri bugünün insanlarına sergilemeliyiz. Gerçekten parayla ölçülemez tarihi öneme sahip arşivimiz var. Çünkü geçmiş tarihimize ışık tutuyor. Bunlar evin bir köşesinde duracağına Seydişehir sevdalısı bir babayiğit çıkarda dijital ortama aktarılmasını sağlar.
İnşallah, gelecekte 65 yılları geride bırakan başka gazetelerimizin de olmasını temenni ediyor, genç gazetecilere başarılar diliyorum.”
Haber Yazılımı: CM Bilişim