• İstanbul14 °C
  • Ankara20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞE YOL ALAMAZ
04 Temmuz 2020 Cumartesi 10:45

GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞE YOL ALAMAZ

Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Seydişehir Kadı Sicillerini Eğitimci Ercan Arslan ve Gazeteci Ali Saylam’a hediye etti.

 

1288-1322 tarihleri arasını kapsayan 7 ciltten oluşan sicilleri takdim eden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, kadı sicillerinin o dönemin mahkeme defterleri ve tutanakları olarak kabul edildiğini kaydetti.

Kadı sicillerinin arşiv niteliğini taşıyan belgeler olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal; ilçemizin tarihine ve kültürüne ışık tutacak eserler bizim için önemli. İlçemiz için emek veren araştırmaları ve yayınladıkları eserlerle bizlere bilgilerini aktaran Ali Saylam Abimize ve Ercan Hocamıza bizde bu sicilleri vererek bir nebzede olsa katkıda bulunmak istedik. İnanıyorum ki kadı sicil kayıtlarından derlenecek çok güzel ayrıntılar ortaya çıkacaktır. Ben kendilerine kolaylıklar ve başarılar diliyorum. “dedi.

Kadı sicillerinin Osmanlı araştırmaları bakımından büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Başkan Tutal; Kadı sicillerinde sadece mahkemeye intikal etmiş hukuki kayıtlar değil, bunların yanı sıra günümüzdeki noter kayıtlarına benzeyen işlemler, vakıf senetleri, satım, bağış, ödünç işlemleri, belediyecilikle ilgili belgeler ve düzenlemeler, esnaf, sanatkar ve ticaret erbabına yönelik belgeler, miras taksimleri, vasiyetler, evlenme ve boşanmalar gibi medeni hukuka dair kayıtlar, binaların imar ve tamirine ilişkin merkezden gelen hüküm ve fermanların suretleri de yer almaktadır. Bu yönleriyle kadı sicilleri geçmişin aktarılması, kültürel hayatının ve şehrin hafızasını oluşturuyor. Kadim bir irfanımız ve geçmişimiz var. Bizler büyük bir hazinenin aynı zamanda varisleriyiz. Bu kadim gelenek bizi yozlaşmadan kurtaran en büyük mevzilerimizden birisidir. Tarihi olmayan bir millet varlık bulamaz. Geçmişini bilmeyen geleceğe yol alamaz “dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal’a yapmış olduğu bu duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Ali Saylam; “ Seydişehir kadı sicilleri benim için büyük önem arz ediyordu. Başkanıma yapmış olduğu incelikten dolayı teşekkür ediyorum. Çok mutlu oldum. Benim arşivimde olan en büyük miras bu hediye olacak’’ dedi.

Eğitimci, Yazar Ercan Arslan ise Belediye Başkanı Mehmet Tutal’a teşekkür ederek Seydişehir tarihine ve kültürüne ışık tutacak çalışmalarına devam edeceğini kaydetti.

Bu haber toplam 792 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim