• İstanbul14 °C
  • Ankara21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTİKLAL HARBİNE DESTEK VERENLERDEN BİRİ DE SEYDİŞEHİR MÜFTÜSÜ İSMAİL HAKKI İDİ
15 Haziran 2019 Cumartesi 10:08

İSTİKLAL HARBİNE DESTEK VERENLERDEN BİRİ DE SEYDİŞEHİR MÜFTÜSÜ İSMAİL HAKKI İDİ

 

Türk İstiklal Harbi’ne destek veren din görevlilerinden bir tanesi de dönemin Seydişehir Müftüsü İsmail Hakkı Efendi idi. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Tarihçi Ercan Arslan şunları ifade etti: Milli Mücadele’nin 100. yılını idrak ettiğimiz bir süreçteyiz. Türklüğün ve İslam’ın son kalesi konumunda olan Anadolu’nun 20.yüzyılın ilk çeyreğindeki varlık yokluk mücadelesi olan Türk İstiklal Harbi’ne ilmiye mensuplarından dönemin Seydişehir Müftüsü İsmail Hakkı Efendi de destek vermişti. Bu destek Şeyhül islam Dürrizade Abdullah Efendi’nin “Kuva-yi Milliye’nin, Milli Mücadeleyi başlatan ve yönetenlerin Devlete, Halifeye ve padişaha asi olduklarına dair” Takvim-i Vekayi de yayınlanan 11 Nisan 1920 tarihli Yunan ve İngiliz uçaklarıyla Anadolu köylerine kadar atılan Fetvası’na karşı , Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat Efendi tarafından 14 Nisan 1920 tarihinde hazırlanıp 16 Nisan 1920 de Heyet-i Temsiliye başkanlığınca Anadolu sathındaki tüm mülki amirlere telgrafla gönderilen Fetvaya verilen onaylama desteği idi. Bu Fetva dönemin Milli Mücadele yanlısı gazetelerinden Öğüt ,İrade-i Milliye ve Açıksöz’de 19-25 Nisan 1920’de yayınlandı. Bu fetvayı onaylayıp Milli Mücadeleye destek veren Anadolu uleması’nın isimleri ise Hakimiyet-i Milliye gazetesi’nin 5 Mayıs 1920 tarihli 27 numaralı nüshasında yayınlanmıştı. Lakin İsmail Hakkı Efendi’nin ismi bu listede geçen 152 isim içinde yer almamaktadır. Liste Sebilürreşad dergisi’nin 1948 deki üçüncü sayısında aynen yayınlanınca İsmail Hakkı Efendi Sebilürreşad dergisine hitaben bir yazı kaleme alarak bu tarihi şereften kendisinin de hissedar olduğunu belirtmiştir. Bu yazı şöyledir:

“Büyük Millet Meclisi Hükümetinin Temellerini kuran Fetava-yı Şerife’de benim de imzam var. Sebilürreşad’ın üçüncü nüshasında Anadolu İstiklal Savaşı’nda Milli vahdeti temin ile yeni Türk Devleti’nin temellerini atan ve istiklale kavuşturan fetava-yı Şerife’yi imza ve tasdik edenler arasında ben de bulunmakla iftihar ederim. Matbu esami arasında iki İsmail Hakkı var ise de biri “Medine-i Ayancık Müftüsü” diğeri de “Medine-i Narman Müftüsü” denilmiş “Seydişehir Müftüsü İsmail Hakkı “ diye tasrih edilmemiş. Hâlbuki Ankara Müftüsü merhum Rıfat Efendi tarafından nakilsiz olarak verilmiş Fetava-yı Şerife suretlerinin nakillerini yirmi dört saat içinde kütüb-ü mutebere tedkik olunarak mehazlarını göstermek suretiyle yazdım, tasdik ederek gönderdim. Bu kıymetli vesikaları kemal-i itina ile büyük bir hatıra olarak muhafaza etmekteyim. Tarih ve numaralarını bildiriyorum: Vali Suphi imzası ile Seydişehir Kaymakamlığına gelen telgrafın tarihi 21 Nisan 336 numarası 12922 dir. Kaymakam Ragıp imzası ile bana havalesi 23 nisan 336,numarası 236’dır.Benim fetvaların asıllarını naklederek imza ve tasdikimin tarihi 23 Nisan 336,numarası 17 dir. Bu milli harekete benim de iştirak etmiş olduğumu bu suretle bu tarihi şereften hissemend bulunduğumu iftiharla arz ederim. Sabık Seydişehir Müftüsü İsmail Hakkı ”

Tarihçi Arslan devamla, “kişisel arşivimizde daha önce yayınlanmamış olan yukarıda zikredilen belgelerin kopyaları mevcuttur. Konya Valisi Suphi imzalı telgraf, Seydişehir Kaymakamı Ragıp İmzalı havale parafı, İsmail Hakkı Efendi’nin Fetvayı imzalayarak tasdik ettiğine dair belge. Tüm bu belgeleri incelediğimizde, Mustafa Kemâl önderliğinde başlatılan Türk İstiklal Harbi’nin, dönemin Seydişehir Müftüsü İsmail Hakkı Efendi tarafından da desteklendiğini açıkça görüyoruz. Bu durum o günün şartları dikkate alındığında işgalci İtilaf Devletlerinin, İstanbul Hükümeti’nin ve Padişah iradesinin her türlü baskısına rağmen, devletin ve mukaddesatın bekası için her şeyi göze alabilme basiretinin en açık ve etkili ifadesidir. Seydişehir özelinde iftihar edilecek bir mevzudur. Bu hakikatlerin, milli duyarlılığa fazlaca ihtiyacımızın olduğu şu günlerde, genç nesillere aktarılması bir kez daha önem kazanmıştır” dedi.

Bu haber toplam 1165 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim