• İstanbul16 °C
  • Ankara17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEZATÇI SÜLEYMAN UYGUN, TESPİH SATIŞLARI ARTTI
18 Mart 2023 Cumartesi 13:08

MEZATÇI SÜLEYMAN UYGUN, TESPİH SATIŞLARI ARTTI

 

Seydişehir’deki dükkânında 10 yıldır tespih satan Süleyman Uygun koleksiyonunda her türlü el yapımı tespih bulunuyor dedi.

Yurdun dört bir tarafına gönderilen tespihlerin yeni çeşitleriyle meraklılarının beğenisine sunulduğunu belirten Mezatçı Süleyman Uygun, tespihlerin, 30 lira ile 3 bin lira arasında satıldığını kaydetti.

HER TÜRLÜ TESBİHİ BURADA BULMAK MÜMKÜNDÜR

Çarşı meydanında 10 yıldır iş yerinde satış yapan Mezatçı Süleyman Uygun, ‘’Tespihleri toptan ve perakende olarak yurdun dört bir tarafına gönderiyorum. İnternetten satışlarım da var. "iş yerim tespih pazarı" niteliğindedir.

Tespihler çeşitli illerde işlenip buraya geliyor. Daha çok kehribar ve ağaç tespihler, Oltu taşı ilgi görüyor. Her türlü tespihi burada bulmak mümkün." ifadesini kullandı.

TESPİH KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Tespihin bir kültür olduğunu ifade eden Uygun, şöyle devam etti:

"Toplumumuzda 7'den 70'e herkes tespih kullanmasa bile taşır. Ülkemizde bu sektör önü alınamayacak şekilde büyümüştür. Benim kendi koleksiyonumda 100 parçadan fazla ürünüm var. Burada da bu kültürün yaşatılması, daha çok tespih meraklısının gelmesi için çaba sarf ediyoruz." dedi.

STRESİ AZALTIYOR

Uygun; ‘’Günümüzün en büyük sorunlarından olan stres ve günlük sıkıntılar, insanları bir şeylerle ilgilenmeye yöneltiyor. Seydişehir kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan ve vatandaşların stres atmak için tek çare olarak gördükleri tespihler, son yıllarda satışlarda artış oldu. En fazla rağbet görenler ise antika kehribar tespihler. Kehribarın en büyük özelliği, stresi giderip ruhu dinlendirmesidir. Ruh sağlığına iyi geldiğine inanılan 'sıkma' ve 'damla' kehribar tespihleri birçok erkek asırlardır elinden düşürmüyor.’’ diye konuştu.

TESHİPLERDE KEHRİBAR ÖNCELİKLİ

Milyonlarca yılda oluşan kehribar tespihlerin kıymetli olduğunu kaydeden Süleyman Uygun, "İşçiliğine göre fiyatı artıyor. Tespihi tanınmış ünlü birisi kullanınca da fiyatı artıyor. İş yerimdeki tespihlerin fiyatları ise 30 lira ile 3 bin lira arasındadır. Bu fiyatların belirlenmesi işçilik kalitesi, kişi alıcı ve satıcıdır. Bu işten hakikaten anlayan meraklı insanlar fiyatları belirliyor. Tespih tercihinde ilk sırayı kehribarlar alıyor. Ancak günümüzde malzemesi kehribardan olanlar daha fazla talep görüyor. Kullanıldığı her geçen gün fiyatında artış olan Kehribar tespih boncukları, 4-5 yıl içerisinde kırmızı renge dönüşüyor ve koku salıyor. Bin bir çeşit ve kalitede bulunan tespih çeşitlerimiz ise; kehribar, Oltu taşı ve kuka malzeme ile hazırlanan tespihler, doğal taş tespihler, kedigözü, 99 hurma, inci dizi, altın varak, ahşap tespihler, kuka, gümüş tespihler, kadınların en çok

kullandıkları genellikle 99 çekimli tespihler gibi 100 çeşidin üzerinde ürünümüz bulunmaktadır. Bu malzemelerin kendilerine özel özellikleri olmakla beraber hepsi ustalarının elinde birer sanat eseridir.” dedi.

Bu haber toplam 1216 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim