• İstanbul14 °C
  • Ankara16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Milli mücadele günlerinde Seydişehir
18 Mayıs 2020 Pazartesi 10:57

Milli mücadele günlerinde Seydişehir

Seydişehir halkı 16 Mayıs 1919 yılında kurtuluş savaşındaki İşgal güçlerine karşı gösterdikleri posta ve telgraf direnişleriyle tarihte yerini aldı.

(1919 yılı işgal koşulları) Bir tarafta kurtuluş için İngiliz ve Amerikan boyunduruğu altına girilmesini isteyen Damat Ferit ve ekibi, diğer yanda Türk Milletine güvenen ve kurtuluşun milli iradede olduğuna inanan M. Kemal ve arkadaşları... ABD, AB, İMF, reçetelerinde olduğuna inanan yöneticiler ile bunlara karşı duran Türk ulusu.

Seydişehir 1919 Milli mücadele gününde İzmir’in işgaline karşı top yekûn ayağa kalkarak posta ve telgraflarla tepkilerini göstermiş. Vatan savunmasına destek için İzmir’e gideceğini ilan etmiş.

16 Mayıs 1919’da İzmir’in İşgali Seydişehir’de mitingle protesto edildi;

Kurtuluş savaşının başlarında İzmir’e Yunanlıların asker çıkarmasına karşı Türk halkının ilk tepkisi Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Seydişehir’de 16.Mayıs 1919 yılında düzenlenen mitingle protesto edilir.

16. 05. 20006 yılında Seydişehir’de işgalin yıldönümü ilk defa anılmıştı.

Maalesef o günden sonra bir daha anma toplantıları ilçede hiç yapılmadı; Yöneticilerin aklına bile gelmedi.

Hulki Cevizoğlu ‘İşgal, Direniş’ kitabında kurtuluş savaşında Seydişehir’den bahseder.

Hulki Cevizoğlu, Seydişehir’in 17 Mayıs 1919 yılında kurtuluş savaşındaki İşgal güçlerine karşı gösterdikleri posta ve telgraf direnişlerinden söz ediyor

(1919 yılı işgal koşulları) ve bugünü karşılaştırmalı olarak anlatan kitap. Bir tarafta kurtuluş için İngiliz ve Amerikan boyunduruğu altına girilmesini isteyen Damat Ferit ve ekibi, diğer yanda Türk Milletine güvenen ve kurtuluşun milli iradede olduğuna inanan M. Kemal ve arkadaşları... Kitapta, ABD, AB, İMF, DB reçetelerinde olduğuna inanan yöneticiler ile bunlara karşı duran yurtseverleri kıyaslamalı olarak ele almış.

Bu kitabı her insanımızın alıp okumasını tavsiye ediyoruz.

Bu haber toplam 1212 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim