• İstanbul19 °C
  • Ankara22 °C

Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

Olayın büyütülecek bir tarafı yok

02 Eylül 2019 Pazartesi 10:24

Adının Eti Alüminyum A.Ş Emine Cengiz İlkokulu Olarak değiştirilmesi ile birlikte siyasiler ve bazı sivil toplum kuruluşlarından açıklamalar geldi.

1967 yılında temeli atılıp, 1973 yılında üretime başlaması ile Seydişehir Etibank Alüminyum tesislerine sayıları 600 e yakın mühendis düzeyinde eğitimli insan ve beraberinde montaj çalışmalarını yapan çok sayıda Rus vatandaşı Seydişehir’ e geldi.

Bu arada tesislerde çalışan sayısı kısa sürede 4 bine yaklaştı.

O zaman ki Seydişehir’ in nüfusunun 5.000 civarında olduğu düşünülürse, ilçenin ne kadar yoğun bir göç aldığı daha iyi anlaşılacaktır.

Çalışan sayısının bu kadar yoğun olması beraberinde iskân, Eğitim, sosyal, spor tesisleri ve kültürel tesisler ihtiyacını getirdi. İhtiyaçları tamamı kısa sürede yapılarak Fabrika çalışanlarının hizmetine sunuldu.

Eğitim ihtiyacını karşılamak üzere Lojmanlar içine şu anki mevcut okulun karşına halk arasında tren okul olarak adlandırılan baraka gibi bir okul yapıldı.

Okul 1980 yılında hizmete girdi.

Lojmanlarının içinde oluşu ve öğrenci olarak hemen hemen tamamına yakını Fabrika da çalışan velilerin çocukları olduğu için okul Alüminyum adını aldı.

1997–1998 öğretim yılına kadar tek katlı baraka şeklinde bulunan okul ihtiyacı karşılayamaz hale gelince,

Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği ve Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimleri ile Özel İdare marifetiyle 22 derslikten oluşan bina yaptırıldı.

Burada dikkatinizi çekmek istiyorum, okulu Özel İdare yaptırıyor. Oysa okulu o tarihlerde Ülkenin gayri safi milli hasılasında lokomotif görevi yapan Etibank’ ın yaptırması gerekirdi.

Kaldı ki bu okulda nerede ise tamamen Etibank çalışanlarının çocukları eğitim görüyordu.

1970 yılında tenis kortu, yüzme havuzu, golf sahası, basket, voleybol, futbol sahalarına bulunan tesislere okul yaptırmak kimsenin aklına gelmemiş.

1998 li yıllarda Etibank ın yöneticiliğini yapanların, modern ve büyük bir okul yaptırmaları gerekmez miydi?.

Her neyse,

Bodrum kat dahil 4 katlı olarak inşa edilen bina 1998-1999 öğretim yılında eğitime başladı.

Yeni binada eğitimin başlaması ile birlikte eski tek katlı baraka şeklinde ki bina yıkıldı, oyun sahası haline getirildi.

İNSANLARI ZAN ALTINDA BIRAKMAYIN

Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimleri ile Etibank alüminyum tesisleri okullar bölgesinde bulunan eski ilkokul binasının tamamını restore ederek, öğrencilerin kullanımına, ayrıca İş

bankası karşısında bulunan Aydınlar iş hanında ki Sosyal yardımlaşma vakfına ait binanın üst katını komple restore etti.

Bu İki yenileme çalışmasına Etibank 1.5 milyon liraya yakın harcama yaptı.

Ayrıca Alüminyum ilkokulunun da bakım masraflarını üstlenerek 2.5 milyon, toplamda 4 milyon lira harcama yaptı.

Kaymakamlık ve Milli Eğitim müdürlüğü de Etibank’ a’ a jest olsun diye Alüminyum İlk Okulunun adını Eti Alüminyum Emine Cengiz İlkokulu olarak değiştirilmesini Bakanlığa sundu.

Be gelişmeler göz önüne alındığında ortalığı ayağa kaldıracak bir durum görmüyorum.

Yalnız şu da yapılabilirdi, Cengiz ailesinden rica edilir, yeni ve modern bir okul yapması istenebilirdi.

Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü Cengiz ailesinin Milli Eğitime çok büyük katkı yaptığını ve bu katkıların devam ettiğini göz önüne alarak böyle bir kararı uygun görmüşler,

Ayrıca Valilik de bir protokol imzalanmış,

Bu gelişmelerin ışığında olayın büyütülecek bir tarafı olduğunu görmüyorum.

Bu yazı toplam 880 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim