• İstanbul13 °C
  • Ankara12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Seydişehir’de 600 yıllık pelit kuruyor
16 Eylül 2019 Pazartesi 08:41

Seydişehir’de 600 yıllık pelit kuruyor

Konya’nın Seydişehir ilçesi Kavak Mahallesi aşağı Çallı mevkii eteklerinde yer alan yaklaşık 600 yıllık bir tarihe sahip pelit ağacı kuruyor.

Yetkililerden çözüm beklediklerini ifade eden Kavak Mahallesi Muhtarı Baki Şahin, pelit ağacının bilmedikleri bir hastalık nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Pelit ağacının gözleri önünde yok olup gideceğini kaydeden Muhtar Şahin,

‘’ Dedelerimizden, atalarımızdan bizlere kalan bu ağacı korumalıyız. Asırlar boyunca bu kadar emek verilmiş pelit ağacımız dallarından kurumaya başladı. Dağa doğru olan bu yaşlarda birkaç tarihi pelit ağaçlarımız daha var

Bunları da koruma altına alınması ve çevre düzenlemesi sağlanması için yapılacak çalışmalar konusunda yetkililerimizden yardım bekliyoruz’’ dedi.

Pelit (meşe palamudu) ağacının bu mevkide neredeyse tüm Hititler dönemine şahitlik ettiği belirten 82 yaşındaki Hasan Yılmaz, bu ağacın gölgesi sayesinde hem çiftçilerin hem de hayvan besicilerinin çok faydalandığını dile getirdi.

Doğa temsilcisi Ali Kazankaya, ağacın çevresinin 5.50 metre çapının ise 2.75 yüksekliğinin 35 metre olduğunu ağacın bakım birimlerince tedavi altına alınmasını kaydetti.

Bu haber toplam 1174 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim