• İstanbul8 °C
  • Ankara2 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SEYDİŞEHİR’DE BAL REKOLTESİ 73 BİN 600 TONA ÇIKTI
04 Şubat 2023 Cumartesi 10:19

SEYDİŞEHİR’DE BAL REKOLTESİ 73 BİN 600 TONA ÇIKTI

 

Seydişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Ünüvar, arıcılar için geliştirilen projeler sayesinde 2022 yılında bal rekoltesinin 73 bin 600 tona çıktığını söyledi.

Ünüvar, yaptığı açıklamada, arıcılıkla uğraşan 140’a yakın üretici bulunan Seydişehir’in Türkiye'de bal üretiminde öneli bir yer aldığını belirtti. Ürün veriminin ve kalitesinin artırılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini hatırlatan Ünüvar, bu çerçevede, üreticilere yönelik yıl boyunca eğitimler, fuarlara gezi düzenlediklerini, arı kovanı ve ilaç, arı sütü destekleri yapıldığını anlattı.

Projeler sayesinde ilçe genelinde 2019 yılında 50 ton, 8 bin 500 kovan, 2020 yılında 60 ton bal, 9 bin kovan sayısını 2022 yılında 9 bin 200’e yükseldiğini vurgulayan Ünüvar, pandemi döneminde üretimde değişiklik olmadığını dile getirdi.

EN BÜYÜK SIKINTISININ ARI KOVANLARININ KIŞLATILMASI;

Küpe balı üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, ’’Üreticilerimiz bu aylarda kovan ve arı bakımını iyi yapması gerekir. Eğer dikkat etmezlerse verim düşer. Bunun için mücadeleye hasat sonu başladık. Uzun soluklu bir çalışma inşallah önümüzdeki yılda rekolteyi artıracağız. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Geleceğimiz güzel olacak" diye konuştu.

2013 YILINDA KÜPE BALI MARKA VE PATENTİ ALINDI;

Bal üreticiler birliği başkanı Ahmet Çamlı, ‘’2013 yılında markalaşan küpe balımız tescillendi. Türk patent enstitüsü tarafından onaylandı. 500 kğ kapasiteli dolum tesisi kuruldu. Tüketicilerimiz balı arıcıdan garantili alsınlar. Balın analizli olanını tercih etsinler. Bizim küpe markalı ballarımız analizli, tahlili yapılmıştır. Müşterilerimize alnımızın akıyla veriyoruz. Torosların eteklerinde ürettiğimiz çiçek balının bütün dertlere şifası vardır. Balın kalitesinde, bilinçli arıcının büyük etkeni vardır. Markalaşan Küpe balında artış görmek üreticilerimiz kadar bizi de sevindirdi. İlçemizin iklimi, doğası ve çiçek zenginliği açısından bölgenin güzide alanlarından birisidir. Üreticilerimizi önümüzdeki dönem çiçeğin bol olduğu yaylalarımıza yönlendirip üretimimizi ikiye katlayacağız. Bu sezon 9 bin 200 kovan sayımızla 73 bin 600 ton bal ürettik. 300 ana arı üretimi, 10 bin 500 ton mum, 2 bin kilo polen, 50 kilo arı sütü üretimi yapıldı. Katma değeri yüksek ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Hedefimiz üreticilerimize destek vererek ulusal pazarda yerini alması için çalışacağız.’’ dedi.

Bu haber toplam 1199 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim