• İstanbul25 °C
  • Ankara30 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SEYDİŞEHİRLİLER ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNE KATILDI
18 Aralık 2021 Cumartesi 14:49

SEYDİŞEHİRLİLER ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNE KATILDI

 

Seydişehirliler, Mevlana’nın 748. Vuslat yıl dönümü dolayısıyla bu yıl İrfan Vakti temasıyla 7-17 Aralık tarihlerinde Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerine katıldı.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Seydişehir Belediyesi işbirliğiyle ilk önce Alaaddin Cami ve Sultanlar Türbesini, İplikçi Camisini, Şems-i Tebrizi Türbesini, Tarihi Bedesten Çarşısını, Kapu ve Aziziye camisini ziyaret eden Seydişehirliler, daha sonra Mevlana Kültür Merkezinde devlet sanatçısı Ahmet Özhan’ın tasavvuf müziği konserine katıldı, sema ayini şerifini izledi.

 

Geziye katılarak Konya’nın manevi iklimini teneffüs eden gençlerle bir araya gelen Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Konya’nın manevi iklimine gelerek bu havayı teneffüs etmenin büyük bir kazanç olduğunu ifade etti. Geziye ve programa katılan gençlerle baş başa vakit de geçiren Başkan Tutal, gençlerle sohbet ederek Mevlana Celaleddin-i Rumi ve 700 yıl önce Horasan’dan Seydişehir’e gelerek bugünün Seydişehir’ini oluşturan Seyyid Harun Veli’nin ortak noktalarının olduğunu söyledi.

 

Mevlana hazretlerinin Konya’yı ve Anadolu’yu maneviyatı ve tasavvufi düşünceleriyle etkileyerek birlik ve beraberliği sağlaması gibi Seyyid Harun Veli’nin de Seydişehir’i, şehir kuran yüceliğiyle, dini ve tasavvufi düşünceleriyle bölgeyi ihya ettiğini belirten Başkan Tutal, “Müminin yolu da, gönlü de Allah’ın yönü ve yoludur. Hz. Mevlana’nın da yolu, Allah ve Kur’an yoludur. O tüm insanlığı “Gel” diyerek irfan yoluna davet etmiştir. Bu sebeple Hz. Mevlana büyük alim ve mutasavvıflardan biridir. Çünkü Hz. Mevlana, ‘Yaşadığım sürece ben Kur’an-ı Kerimin kölesiyim. Hz. Muhammed Mustafa’nın ayağının tozuyum. Kim benden bundan başka bir söz naklederse ondan da, o sözden de şikayetçiyim’ diyerek, Anadolu İrfanının oluşmasındaki en büyük paya sahip olan fütüvvet sahibi bir mutasavvıf olmuştur. O, yaşamı boyunca tüm insanlığı hak yoluna davet etmiştir. O’nun düşüncelerini anlamak, onun çağrısına kulak verebilmek için Hz. Mevlana’nın söylediği “Biz pergel gibiyiz. Bir ayağımız din üzerinde sağlamca durur, öteki ayağımız yetmiş iki milleti dolaşır” düşüncesini idrak etmemiz gerekir. Hz. Mevlana’yı anlayabilmek için “aşk nedir?” diye sorduklarında, “ben ol da anla” diyerek verdiği cevabın hikmetine ulaşmamız gerekmektedir. O, ölümü vuslat gecesi olarak tanımlamaktadır. Onun için vuslat gecesi, ilahi aşka kavuşmanın, Allah’a ulaşmanın gecesidir. Bu vesileyle Vuslatın 748. Yılında Hz. Mevlana’yı rahmetle anıyorum” diye konuştu.

 

5 farklı günde 300’den fazla Seydişehirlinin Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katıldığını da ifade eden Başkan Tutal, “Mevlana Kültür Merkezimizde düzenlenen etkinliklere Seydişehir’imizden ağırlıklı olarak gençlerimiz katıldı. 300’den fazla hemşehrimiz, etkinlik öncesinde Konya’mızda tarihi ve kültürel mekanları gezip, daha sonra tasavvuf müziği dinletisine katıldı, akabinde de sema ayin-i şerifini tecrübe etti. Programın ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a ve daire başkanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 930 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim