• İstanbul14 °C
  • Ankara15 °C

Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abdullah LEBLEBİCİ / Haber Köşe Yazarı

Son 30 yılın en yağışlı bahar mevsimini yaşıyoruz

15 Haziran 2023 Perşembe 10:02

 

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen küresel ısınma endişesi, içinde bulunduğumuz bahar aylarında toprağa düşen yağış ile aklımıza gelmez oldu.

Halk arasında konuşulur, “Allah’ın işine karışmayın” diye.

Geçtiğimiz kış içerisinde yeteri kadar kar ve yağmur yağmadı, bu yaz büyük kuraklık yaşayacağız konusu özellikle tarımla uğraşan vatandaşlar arasında günlük konuşmaların ana konusu oluyor, yetkililer tarım sektörünü suya ihtiyaç olan ürünler ekmeyin diye uyarıyordu.

Hal böyle iken, Nisan, Mayıs ve içinde bulunduğumuz Haziran ayında aralıksız yağan yağmur, buğday ve benzeri ekim yapan çiftçilerin “çok yağdı” şikayetlerine sebep olmaya başladı.

Konya ovasının sulanmasında büyük önem arz eden Beyşehir-Suğla ve Apa projesi kapsamında yılardır ağırlıklı olarak Beyşehir gölü ve Suğla depolama alanından Çarşamba kanalı vasıtası ile Apa barajına su akıtılır.

Yağışların az olduğu zamanlarda, Konya ovasında ekim yapan vatandaşlar, suyumuz yok su verilsin diye, Beyşehir’ de yaşayan vatandaşlarımız da gölde su kalmadı, artık su vermek istemiyoruz diye eylem yapar, sulama birlikleri ise su isteyen ve su vermek istemeyen kesimlerin arasında ne yapacağını bilmez durumda kalakalırdı.

Kısa süre önce sulama birliği ile görüştüm. Yüzleri gülüyor, bahar aylarındaki yağış, su ihtiyacını ortadan kaldırdığını, hatta haziran ayı sonuna kadar tarım kesiminin su ihtiyacı olmadığını ifade ettiler.

Konya ilinin yıllardır en fazla yağış alan ilçesi Seydişehir, bu yıl ise Konya Ovası baştan sona yağış aldı. Yetkililerin ifadesine göre, yağışlara çok ihtiyacı olan bölgelere bile rahmet düşerken, ovada yağış almayan hiçbir bölge kalmadı.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası, nisan ve mayıs aylarında son 20-30 yılın en iyi yağışını alması sonucu, buğdayda rekoltenin yıllık ortalamanın üzerine çıkması bekleniyor.

Kışı, beklentinin altında kar yağışıyla geçiren ovada, bitkinin gelişim dönemi olan şubat ayında da istenen seviyede yağış gerçekleşmemesi beraberinde endişeleri getirmişti.

Ancak, İlkbaharın başından itibaren ovanın tamamında alınan yağışlar tarım camiasınca sevinçle karşılandı.

TEMMUZ AYINDA BELKİ

Sulama birlikleri haziran sonuna kadar toprağın suya ihtiyacı olmadığını bu sebeple kanal ve kanaletlere su verilmeyeceğini, Temmuz ayındaki hava şartlarına göre Temmuz ve Ağustos aylarında 2 ya da 3 defa kanal ve kanaletlere su verilebileceklerini yüzleri gülerek ifade etmeleri sevindirici.

Bu arada bahar yağışları ile Beyşehir gölü, eksi koddan artı 25-30 santimetre koda geçti ki, bu da gölün ekolojik dengesi açısından büyük önem taşıyor.

Hakeza Suğla depolama alanında da İçerikışla, kuğulu ve Akçay deresi vasıtası ile gelen yağmur suları göl seviyesini oldukça yükseltti.

Göllerin su seviyesinin yükselmesi önemli, ancak, “Son 30 yılın en yağışlı bahar mevsimini yaşadığımız” bu günlerde toprağın suya ihtiyacının olmaması daha da önemli.

Diğer yandan havalar da serin gittiği için göller ve göletlerde buharlaşma oranı az olduğu için, su seviyesinin düşmemesi bir başka artıoldu.

Bu yazı toplam 457 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim