• İstanbul20 °C
  • Ankara26 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SULTAN MEHMED REŞAD’DAN, HAFIZ MAHMUD EFENDİ’YE BERAT-I HÜMAYUN
01 Şubat 2020 Cumartesi 11:06

SULTAN MEHMED REŞAD’DAN, HAFIZ MAHMUD EFENDİ’YE BERAT-I HÜMAYUN

Otuz Beşinci Osmanlı Padişahı Sultan Mehmed Reşad, 11 Şubat 1918’de Hafız Hasan oğlu Hafız Mahmud Efendi’ye Seydişehir’in Suberde (Gölyüzü) Köyü Camisinin İmam-Hatipliği ve Vaizliği görevlerini içeren bir Berat-ı Hümayun vermişti.

Konuyla alakalı olarak Tarihçi Ercan Arslan şu açıklamalarda bulundu: “Hafız Mahmud Efendi 1861 Yağlıhüyük köyü doğumludur. Hafız Hasan Efendi’nin oğludur. Seydişehir’in Suberde köyüne yerleşmiş ve yaşamını burada ikmal etmişti. Oğluna da babası Hasan Efendi’nin ismini vermiş ve kendisi gibi onu da hafız olarak yetiştirmişti. Otuz beşinci Osmanlı Padişahı Mehmed Reşad tarafından Hafız Mahmud Efendi’ye I.Dünya Savaşı’nın henüz bitmediği günlerde Suberde (Gölyüzü) Camisinin İmam-Hatipliği ve Vaizliği görevlerini içeren bir berat-ı Hümayun verilmiştir. Berat-ı Hümayun’u (atama kararnamesi) incelediğimizde; Hafız Mahmud Efendi’nin, Suberde köyü’nün hayırsever halkı tarafından yeniden inşa edilen (ilk inşası 1860) mescid-i şerifine İmam-Hatip ve vaizlik görevi ile bayram namazlarını da kıldırmak üzere 11 Şubat 1918 pazartesi günü yeniden atandığını gördük. Bu atama öncesi Mahmud Efendi Konya’da devrin din alimlerinin huzurunda imtihan edilmiş ve başarılı bulunmuştu. Münhal olan (açık bulunan) imamet vazifesi için bir engel bulunmadığı Evkaf-ı Hümayun Nezareti müfettişlerince de tasdik edilmişti. Anlaşılan o ki Hafız Mahmud Efendi daha evvelinde de bu camide fahri olarak görev yapıyordu. Suberde Camisinin köy ahalisinden, hayır sahibi Hasan oğlu Ahmet Ağa adına kayıtlı vakfiyesine göre giderleri için 1500 kuruş vakfedilmişti. Bu paranın gelirinden Hafız Mahmut Efendi’ye hizmetinin karşılığı olarak yıllık 100 kuruş verilmesi istenmişti. Ancak görevini ihmal etmeden layıkıyla yapması ve görevini terk etmemesi önemle vurgulanmıştı.

Tarihçi Arslan açıklamalarına devam ederek “ Hafız Mahmud Efendi 1919 yılında Suberde ‘de apandisit rahatsızlığı nedeniyle 58 yaşında vefat etmişti. Kabri Gölyüzü Mahallesi girişindeki mezarlıktadır. Kendisine verilen Berat-ı Hümayun ise Hafız Mahmud Efendi’nin torunu Ziya Efendi’nin oğlu Seydişehir’in köklü esnaflarından Hoceken Avcı’da (D.Tarihi 1935) bulunmaktadır. Kişisel arşivlerde yer alan belgelerin gün yüzüne çıkması, yerel tarihe ışık tutulması bakımından son derece önemlidir. Bu yönde araştırmalarımızı sürdürmekteyiz ” dedi.

sultan-mehmet-2.jpg

 

Bu haber toplam 1251 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim