• İstanbul9 °C
  • Ankara1 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TORBA YASA , ESNAFA ÇARE OLACAKMI..?
20 Kasım 2020 Cuma 13:17

TORBA YASA , ESNAFA ÇARE OLACAKMI..?

Corona virüsün etkisinden dolayı, zor günler yaşayan, Esnaf ve Sanatkârın gözü kulağı devletin atacağı adımda. İdi. Torba kanun yasallaştı. Yapılandırma acaba Esnaf ve Sanatkârı ne kadar tatmin etti. Konu hakkında Seydişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Aypar açıklamada bulundu.

Başkan Aypar; Yaklaşık Dokuz aydan bu zamana kadar, Corona virüs yüzünden, yaşamını yitiren vatandaşlarımız ve sarsılan ekonomimiz yüzünden millet olarak zor bir süreçten geçiyoruz.

Başta sağlık çalışanlarımız ve salgının bertaraf edilmesi için emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Salgınla mücadele kapsamında, çalışanların,yani maaşlı kesimin,ekonomik yönden fazlaca etkilenmediğini biliyoruz. Pandemi de sokağa çıkma yasakları ve diğer kısıtlamalardan ötürü kapanmak zorunda kalan esnafımız,zaten var olan sıkıntıları üzerine virüs nedeniyle ve dövizdeki aşırı çıkışlarla ekonomik açıdan daha da sıkıntıya girmiştir. Devletimiz tarafından Esnafımızın kullandığı, hazine destekli kredilerde, faizli ertelemeler yapılsa da Esnafın derdine çare olamamıştır. Altı aylığına ertelenen SSK, BAĞ KUR primleri ve Vergi ve idari para cezalarında yapılan ertelemeler dahi soruna çare olamamıştır. Diyen Başkan İbrahim Aypar,

Gelinen notada Ekim ayı itibariyle, ertelenen ve ödenmesi gereken kredi ve borçlar için nakit sıkıntısı hala devam etmektedir. Oda olarak, Esnafımızın Bu problemlerini Esnaf ve sanatkârın şartsız, koşulsuz, Bankaların inisiyatifine bırakılmadan şu zor dönemi atlatacak kadar, faizsiz kredi ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu istemlerimizi, ilgili Bakanlıklar ve Kurumlar ile Bölge Milletvekillerimize yazılı ve sözlü olarak defaten aktardık. Basında da yer alan ve geçtiğimiz günlerde onaylanıp yasallaşan ekonomik yapılandırma(Torba Yasa) Esnaf ve Sanatkârımıza yine bir umut olmadı. Ekonomik yapılanma büyük firmalara memnuniyet verici olabilir ancak, Pandeminin başlangıcından bu güne kadar Kefalet Kooperatif Kredileri, Sigorta Bağ kur primleri için yapılan üç ve altı aylık ertelemeler küçük Esnaf ve Sanatkâra çare olmamıştır.

Torba yasada, orman ve tarım ile uğraşanların Kooperatiflere olan kredilerin borç yapılandırması yer alırken, Esnaf ve Sanatkârın kredi borçlarının göz önüne alınmaması bizleri üzmüştür. Dün olduğu gibi bugünde, Esnaf ve Sanatkârımız üvey evlat muamelesi görmüştür.

Tarımla uğraşan vatandaşlarımızın da elbette sorunları büyük ancak, hatırlanırsa, Coronadan dolayı sokağa çıkma yasaklarında, Esnaf ve Sanatkara işyerleri kapattırılırken, Tarımla uğraşan çiftçilerimiz bu yasaklardan muaf edilmişti. Biz, iki milyon Esnaf ve Sanatkâr ailesi olarak, ülkemizin ve vatandaşlarımızın zor günlerinde tüm fedakârlıklarda bulunmuş olmamıza rağmen torba yasada kısmi destek verilmesi esnafımızı olumsuz düşüncelere sevk etmektedir.

Siftah yapmadan evine ekmek götürme, borcunu, vergisini ödeme mücadelesi veren küçük Esnaf ve Sanatkârın süslü laflarla yanında yer alıyor görünmenin kimseye fayda getirmeyeceği artık anlaşılmalıdır. Ülke olarak borcumuz ve sorunlarımız çok ve zordur bunları biliyor ve anlıyoruz. Ancak bu borç ve sorunların tek müsebbibi Esnaf ve Sanatkâr değil, Corona virüs te, Esnaf ve Sanatkârlar tarafından icad edilmemiştir. Eğer ekonomik bir mücadele, seferberlik ve fedakârlık yapılacaksa, toplumun her kesimi bu işin içine katılmalıdır. Küçük esnaf ve sanatkârın bitmek üzere olduğu şu dönemde, Konesob, Federasyonlarımız ve Tesk’gibi üst kuruluşlarımızın da feryadımızı artık duymalarını ve duyurmalarını bekliyoruz. Allah böyle felaketleri ülkemize yaşatmasın. Dedi.

Bu haber toplam 916 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim