YAZARLAR BİRLİĞİNDE YAZARIMIZ KONUŞTU
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen olağan haftalık programda “Popüler Kültürün Natürel Yazmaya Etkisi” yazar Ayşe Ünüvar tarafından anlatıldı...
Konuşmasına “Ben küçükken bir gün Yazarlar Birliği Şubesi önünden geçerken kapısını açıp içeriye girmek istedim. Ancak kapı kapalı idi, açıp içeri giremedim. Etrafta bulunanlar burada haftada bir program yapılıyor. Program yapılan günler haricinde pek açık olmaz dediler. O gün ben de yazar olmaya karar verdim. Allah’a şükürler olsun, bugün kitap sahibi bir yazarım ve burada konuşma şerefine nail oldum” diyerek bir hatırasını anlatarak başladı.
Ayşe Ünüvar; “Popüler kültür, kısa zamanda ortaya çıkan ve toplumu etkileyen olaylardır. Giyim kuşam, moda, sinema v.s pek çok alanda etkilidir. Ben sadece yazın hayatında popüler kültürü ele alacağım.
Natürel, doğal, saf ya da natürel içinde bulunduğumuz toplumun dilini kullanmaya çalışmalıyız. Biz yazarlar içinde bulunduğumuz toplumun örf ve adetlerine bağlı olarak kalemimizi oynatmalıyız. Köklerimizi, tarihimizi kültürümüzü çocuklara, başkalarına okutmalıyız.” dedi.
“Günümüzün popüler kitapları beni çok incitiyor. Hit olmuş, en çok okunan, en çok satan kitaplar. Çocuklar en çok bunları okuyorlar. Öğretmen ve yazar arkadaşlarımız da bunları okumanın bir ayrıcalık olduğunu düşünüyor ve seni onunla kıyaslıyorlar. Filanca kitabı okudun mu?. Ben okudum, ay çok güzel diye birbirlerine tavsiye ediyorlar. Açıp bakıyorum, içinde bizim kültürümüze uymayan o kadar şeyler var ki. Bir defa seni onlar gibi olmaya, düşünmeye, giyimde kuşamda onları taklit etmeye alıştırıyorlar. Seni değiştirmeye başlıyorlar. Bu çok fecî bir durum.” diyen Ayşe Ünüvar;
Sonra kendime soruyorum: Biz nereye gidiyoruz? Diye. Günümüzde birçok üslup türedi. Sosyetik üslup, popüler üslup, sosyetik popüler üslup v.s. sosyetik ile popüler üslup bir arada durduğu zaman ben de bir tiksinti uyandırdı. Bir yazar sosyetik olmamalı. Gençlerden biri Türk yazarları okuyorsunuz, diye şaşkınlık gösterdi. Evet! Türk yazarları okuyorum. Yabancı yazarları okumayın demiyorum. Vaz geçemeyeceğimiz dünyaca ünlü klasikler var. Ama ben Türk yazarlarını da okuyun diyorum. Günümüz yeni yetmelerden ziyade kültürün temel taşları olan kitapları okumalıyız. Ben şunu fark ettim, biz yazarlar birbirimizin kitaplarını okumuyoruz. Büyük yazarların kitaplarını okuduğumuz gibi yaşça küçük olanların da eserlerini okumalıyız.
Her yazarın birbirinden alacağı çok şeyler var. Biz birbirimizden kaçmak yerine daha çok yaklaşmalıyız. Ben duygusu İslam’da, kültürümüzde üstü çizilmesi gereken bir olaydır. Ben duygusunu törpülememiz gerekir. Ben duygusu olan insan popüler kültürün kıskacına çabuk düşer. Toprağın kokusunun Hz. Âdem’den beri ne kadar bozulduğunu gösterir. Popüler kültürde yazar kazanırken gençlik kaybediyor.” diyerek konuşmasını bitirdi.
Soru-cevap faslından sonra Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi adına düzenlenen katılım belgesi Büyükşehir Daire Başkanı Salih Sedat Ersöz tarafından Ayşe Ünüvar’a takdim edildi. Katılım Belgesinin takdimi sırasında Salih Sedat Ersöz Aydınlar Ocağı Konya Şube Başkanı Mustafa Güçlüyü de kürsüye davet etti. Konuşmacı ve katılımcıların toplu resim çektirmeleri ile etkinlik sona erdi.
- Vergi dairesi müdürü Fatih Demirel göreve başladı
- CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Çaçık: Kadınların hayatlarını korumak için birlik olmalıyız
- Emniyet müdürü Mustafa Eski göreve başladı
- MEVLANA KALKINMA AJANSI’NDAN, SEYDİŞEHİR BELEDİYESİ BUNGALOV TERMAL OTEL PROJESİ’NE DESTEK
- KAYMAKAM BAKKAL VE BAŞKAN USTAOĞLU’NDAN KAZI ALANINDA İNCELEME
Haber Yazılımı: CM Bilişim