• İstanbul16 °C
  • Ankara17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AYASOFYADA’DA ZİNCİRLER KIRILDI
25 Temmuz 2020 Cumartesi 11:07

AYASOFYADA’DA ZİNCİRLER KIRILDI

 

Ayasofya’nın yeniden cami statüsüne kavuşturulması ve ilk namazın kılınması dolayısıyla Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Cuma namazı sonrası basın açıklaması düzenledi.

 

Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ın yaptığı basın açıklamasına AK Parti İlçe Başkanı Kemalettin Atalay ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP İlçe Başkanı Eyüp Gül, Belediye Meclis Üyeleri, STK Başkanları, Kırsal ve Merkez Mahalle Muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Danıştay 10. Dairesinin 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle Ayasofya yeniden cami statüsüne kavuştu.

 

Belediye Başkanı Mehmet Tutal Ayasofya’da kılınan ilk Cuma Namazının ardından bir program düzenledi. Seyidharun Camide kılınan Cuma namazının ardından Başkan Tutal, bir basın açıklaması yaptı.

 

 

Başkan Tutal açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

Kıymetli Hemşehrilerim

 

Bugün burada anlamlı bir heyecanı, tarihi bir anın coşkusunu yaşamak ve sizlerle paylaşmak için bir araya geldik.

 

İstanbul Fatihi Sultan Mehmet Han’ın 1453 yılında vakfettiği ve vasiyeti doğrultusunda cami olarak müminlerin mabedi olan, İstanbul’un nazar boncuğu, fethin sembolü Ayasofya Cami, 1934 yılında müzeye dönüştürülmesiyle ibadete kapatılmış ve o tarihten bu yana Müslümanlar tarafından tekrar ibadete açılacağı günü hasretle beklemişti.

 

Türk-İslam âleminin 86 yıllık hayali olan Ayasofya’nın, yeniden ibadete açılması vesilesiyle bu anlamlı günde, bu sevinci, bu heyecanı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyor, sizleri sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.

 

Ayasofya’nın tüm İslam alemi için ayrı bir anlamı vardır. Fatih Sultan Mehmet Han, fetih gerçekleştiğinde fetih salasını ilk burada okutup daha sonra şükür namazını burada eda edip ilk Cuma namazını da burada kılarak Ayasofya’ya ayrı bir anlam yüklemiş, Ayasofya, fethin sembolü haline gelmiştir.

 

Asırlar sonra Fethin sembolü olan Ayasofya, müzeye dönüşmüş, Ayasofya mahzun kalmıştı. Ancak; Üstad Necip Fazıl Kısakürek 55 yıl önce “Bekleyin Gençler. Ama bugün ama yarın Ayasofya açılacak” demişti.

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşuyla, milletimizin kararlılığıyla 86 yıllık hayalimiz olan Ayasofya’da bugün yeniden Cuma namazı kılındı, Türk İslam aleminin asırlık hayali gerçeğe dönüştü.

Ayasofya’nın mahzun yüzü tekrar hayat bularak yeniden Fethin Sembolü, yeniden İslam coğrafyasının en güzide mabedi haline geldi.

567 yıllık tarihi bir geçmişi olan Ayasofya’da şükürler olsun ki artık ezan sesleri yükselmiştir. Türk İslam Medeniyetinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya'nın kapıları hamd olsun ardına kadar açılarak asıl hüviyetine kavuşmuştur. Ayasofya’nın ibadete açılması tarihi bir olaydır. Ayasofya, bizden önceki birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yerdi. Ayasofya Türk Milletinin hedef olarak belirlediği tertemiz alınların secdeye değmesi hayaliydi. Yıllardır ’Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın’ diye bizim dilimizde bir marşımız vardı.

Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, Ayasofya’nın dirilişi, Mescid-i Aksa’nın özgürlüğe kavuşmasının habercisidir. Ayasofya’nın dirilişi, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların fetret devrinden çıkış iradesinin ayak sesidir. Ayasofya’nın dirilişi, sadece Müslümanların değil, onlarla birlikte tüm mazlumların, mağdurların, ezilmişlerin, sömürülmüşlerin umut ateşinin yeniden alevlenişidir. Ayasofya’nın dirilişi, Türk Milleti, Müslümanlar ve tüm insanlık olarak dünyaya söyleyecek yeni sözlerimiz olduğunun ifadesidir.

Bu sebeple bugün itibariyle Ayasofya’da kılınan Cuma Namazının anlamı çok farklıdır. Milletimizin asırlık hayalinin gerçekleştiği bu günde, her ne kadar Ayasofya’da olamasak da, milletimizin bu sevincini Seyyidler Şehri Seydişehir’imizden paylaşıyoruz.

 

Devletimizin İslam coğrafyasının bayraktarı olması ve yeniden; dünya siyasetine ve kültürüne yön vermeye başlama hedefinde, Türk İslam Coğrafyasında umut olarak görünen güçlü Türkiye yolunda bizler de birer nefer olarak çalışmaya devam ediyoruz.

Bu isteğimize, bu arzumuza cevap vererek Danıştay’ın almış olduğu karar sonrasında gereğini derhal yerine getiren, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

Bu anlamlı gün vesilesiyle, Ayasofya –i Kebir Cami-i Şerifi yeniden tüm İslam alemine hayırlı olmasını diliyor, önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz Kurban Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor, Cumamızın mübarek olmasını diliyorum” şekilinde konuştu.

Bu haber toplam 731 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim