• İstanbul19 °C
  • Ankara19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖĞRETMEN MEHMED TAYYAR BEY
14 Kasım 2020 Cumartesi 14:01

ÖĞRETMEN MEHMED TAYYAR BEY

Cumhuriyet Türkiyesi’nin inşasında çok önemli görevler ifa eden Seydişehirli eğitim neferlerinden birisi de Mehmed Tayyar Tükel Bey (1901-1972) idi.

Konuyla ilgili olarak Tarihçi Ercan Arslan şu açıklamaları yaptı: “Mehmed Tayyar Bey R.1317 (M.1901) Seydişehir doğumludur. Babası Ömer Lütfi Efendi’dir. Ömer Lütfi Efendi Akseki Cağras (Cevizli) lıdır. Talat ve Tayyar isimlerinde iki erkek, Melek, Ayşe, Fethiye, Fehuda, Şüheda isimlerinde beş kız çocuğu bulunmaktaydı. Seydişehir’de imam-hatiplik vazifesi ve İstanbul Kasımpaşa’da imamlık vazifelerinde bulunmuştur. Mehmed Tayyar Bey Seydişehir Rüştiyesi mezunudur. Öğrencilik yıllarına dair naklettiği bir anısı şöyledir: “Öğrenciliğimde bir gün deve ile Konya’ya gidiyordum. Deve yolda ilerlememekte ısrar ediyordu. Ben de çok yorulmuş ve bunalmış olmanın etkisiyle elimle deveye vurdum. Daha sonra yola devam ederken düşünmeye başladım. Kindarlığıyla meşhur deve hayvanı ne tepki verecekti. Bir müddet gittikten sonra biraz dinlenmek için mola verdim. Deveyi çöktürüp indim. Çeketimi yolun kenarındaki fiğ yığınının üzerine örttüm. Kendim de biraz uzakta bir yığının ardına saklandım. Bir de ne göreyim deve oturduğu yerden kalkıp fiğ yığınının üzerindeki çeketi kokumdan bilip yığınla beraber darmadağın etmesin mi? ”

Tayyar Bey 17 Eylül 1341(M.17 Eylül 1925) tarihinde muavinlik vazifesi de uhdesine verilerek Akçalar okulundaki görevine başladı. Maaşı 1927’de 800 kuruşa çıktı. Tayyar Bey’in Ağabeyi Talat Bey de (Akseki 1895-1928) öğretmendi. Yalıhüyük Mektebinde ve Akçalarda görev yapmıştı (Akçalar’da öğretmenlik vazifesini yaparken burada evlenmiştir. Tek oğlu olan Ali Kemal Tükel Konya Vakıflar Müdürlüğünden emekli olmuştur. Mezarı Akyol mezarlığındadır).Talat Bey Bostandere Mektebinde görev yaparken Eylül 1928’de vefat etti. 24 Eylül 1928 tarihinde Mehmed Tayyar Bey, Ağabeyinin yerine Bostandere Mektebi muallimliğine atandı. Muvakkat ehliyetname ile öğretmenliğe başlayan Tayyar Bey, Maarif İdaresince açılan B kursunda başarılı bulundu ve 1929 yılında maaşı 1620 kuruşa yükseltildi (Konya Maarif Arşivi B kurs Defteri-47,sayfa 14,sıra no 82), Kendisi resim yapmaya son derece yetenekli olmasına rağmen musikiye vâkıf olmadığı kayıtlardan anlaşılıyor (KMA.,927-928’den itibaren Seydişehri Merkez ve Kur’a Muallimi Sicil Defteri, s.9) Okulun lojmanı olan Alderesi mevkiindeki bir evde ikâmet eden Mehmed Tayyar Bey soyadı kanunuyla Tükel soyadını almış ve yaklaşık otuz yıl kadar bu okulda öğretmenlik yapmıştır. Mehmed Tayyar Bey 1925 yılında Beyşehir Mal Müdürü Osman Efendi’nin kızı Hulusiye Hanım ile evlenmiştir. Bu evliliğinden Mehmed ve Bekir isimlerinde iki erkek çocuğu olmuştur. Hulisiye Hanım 1950 yılında vefat etmiştir. İkinci evliliğini Safiye Hanım ile yapmıştır. Bostandere ilkokulunda uzun yıllar tek başına vazife gören Tayyar Bey son yıllarda Şekip Güray, Hasan Güray ve Hasan Hüseyin Uzar Beylerle birlikte vazife yaptılar. “Bir gün hoca Seydişehir’e giderken Karabulak mevkiindeki çay üzerindeki ahşap köprünün selden zarar görmesi sebebiyle karşıya geçmekte zorluk yaşamaktadır. Öğrencilerinden Bekir Kasap (1926-1975) ona bir lâtife yapmak ister. Hocam siz sırtıma binin ben sizi karşıya geçireyim der ve hocasını sırtına alarak karşıya geçmek için çaya girerler. Çayın ortasına gelince muzip öğrenci Bekir Kasap “Hocam bacaklarım çok titriyor galiba sizi taşıyamayacağım” der ve suya çöker çökmez ikisi de yuvarlanır ve bir güzel ıslanırlar. Mehmed Tayyar Bey bu duruma biraz celâllenerek “Gözün kör olmaya Bekir” der.(Bkz.Ercan Arslan, Seydişehir Kazasında İlköğretim Kurumları 1876-1940)”

Tarihçi Arslan devam ederek; “Mehmed Tayyar Tükel Bey öğrencilerinin anlatımıyla merhametli, tutumlu, kibar bir beydi. Fötür şapkasını her daim başından eksik etmezdi. İlk zamanlarda Bostandere’den Seydişehir’e yaya olarak gidip gelmekteydi. Seydişehir’de Ziraat Bankası’nın arkasında kendisine ait iki katlı bir ev edindikten sonra, Bostandere ilkokuluna günlük bisikletiyle gider gelirdi. Arapçaya hakim bir kişi olan Tayyar Bey öğrencilerine kalemlerini küçülünceye kadar kullandırır en son kısacık kalan kalemleri kendi bizzat sivriltip arkalarına çantasında taşıdığı kamışlardan ekleyerek onları uzatır ve bu şekilde kullanmaya devam ettirirdi. Mehmet Tayyar Bey 1958 yılında Seydişehir Merkez İlkokulu’na tayin oldu.1962 yılında öğretmenlik vazifesinden emekli oldu. Seydişehir Maarifinin önemli simalarından, Cumhuriyet Türkiyesi’nin idealist eğitim neferlerinden Mehmed Tayyar Tükel Bey 1972 yılında kalp krizinden vefat etti. Akyol Mezarlığında medfundur” dedi.

mehmed-tayyar-1.jpg

 

Bu haber toplam 974 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Seydişehir Postasi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim